446
0

Filmmaker, journalist

Bart Juttmann (1981) is filmmaker, journalist en tekstschrijver. Hij recenseert films voor tijdschriften en websites. Daarnaast schreef hij onder meer het scenario voor de webserie 'Ideale liefde' (2013). Andere producties zijn 'Het laatste woord' (2011); 'Thuisfront' (2008); 'De Ein fan 'e Wrald’' (2007); 'The seven of Daran; the battle of Pareo Rock' (2005-2007)

In The Grand Budapest Hotel worden comedy liefhebbers op hun wenken bediend

Een typische Wes Anderson film ... Droogkloterige humor, strakke timing en een ijzersterke cast ... Een van de grappigste films van dit jaar

Weinig mensen zullen bij Ralph Fiennes snel denken aan een groot komiek, maar de Britse acteur heeft de lach aan zijn kont hangen in The Grand Budapest Hotel. Hierin speelt hij een hotelier die onder alle omstandigheden zijn goede manieren behoudt. De film zelf is een bijzonder amusante ode aan de gekunstelde Hollywood cinema uit de jaren dertig.


The Grand Budapest Hotel is een raamvertelling binnen een raamvertelling geset in een fictief Oost-Europees land in de jaren dertig. Een jonge piccolo in een deftig hotel belandt onder de vleugels van manager Fiennes, die er een handje van heeft rijke oude weduwen te charmeren. Als een van deze dames hem een kostbaar schilderij nalaat, brengt dat hem in conflict met haar fascistische zoon en zo sleept Fiennes zijn loyale protegé mee in een serie komische avonturen.

Net een cartoon
De film is geregisseerd en geschreven door Wes Anderson (The Royal Tennebaums, Moonrise Kingdom), wiens oeuvre altijd heen en weer slingert tussen schitterend en onuitstaanbaar zelfvoldaan met zijn eigen eigenzinnigheid. Alle vertrouwde elementen uit Anderson’s werk zijn weer aanwezig: de absurde, droogkloterige humor, de langgerekte totaalshots, het scala aan bekende acteurs in kleine rollen en het bijzondere gebruik van kleur. Deze keer is dit alles doorgetrokken tot het extreme. Zo komt deze speelfilm zo dicht bij een cartoon als mogelijk is. Dit werkt verrassend goed. The Grand Budapest Hotel is een van de grappigste films van dit jaar, met strak getimede en perfect geacteerde visuele en verbale grappen.

Arthouse variatie
Grotendeels afwezig is de melancholieke ondertoon die Anderson’s werk meestal kenmerkt. Slechts heel even is dit te voelen tijdens een onverwachts bitter slotakkoord. Hiermee lijkt Anderson een opmerking te willen maken over de jaren dertig, waarin chique mensen van de oude stempel werden opgeslokt toen de wereld een overgang naar een grimmigere periode. De film is echter te cartoonesk om dit voelbaar te maken. The Grand Budapest Hotel kan dus het best worden gezien als een arthouse variatie op de lach-of-ik-schiet komedies van Mel Brooks en Abrahams-Zucker. En dat is zeker geen compliment om te versmaden!

Film: ‘The Grand Budapest Hotel’
Regie: Wes Anderson
Met: Ralph Fiennes, Tony Revolori, Tilda Swinton, Bill Murray, Edward Norton

Geef een reactie

Laatste reacties (0)