3.010
39

macro-econoom

Edin Mujagic is macro-econoom en auteur van het boek Het inflatiespook

Inflatiecijfers zwaar en opzettelijk gemanipuleerd

Joop-debat: Wat velen niet weten is dat de gevoelde inflatie behoorlijk hoger ligt dan wat het CBS elke maand rapporteert

Zoals altijd maakten de vakbonden ook dit jaar vlak voor Prinsjesdag hun looneis bekend. De FNV gaat de onderhandelingen in met een eis van 2 procent, wat volgens de vakbond iets meer is dan de inflatie.

Dat lijkt goed nieuws voor werkend Nederland. De lonen zullen immers harder stijgen dan de prijzen. De werkelijkheid is echter anders. Om de prijsstijgingen bij te houden, zou de looneis minstens 5 procent moeten zijn. Het heeft alles te maken met het verschil tussen de officiële en de werkelijke inflatie. Door de omruiling van guldens naar euro’s begin 2002, is alles fors duurder geworden.

Economen hebben een maatstaf ontwikkeld die gevoelde inflatie heet — ter onderscheiding van de officiële inflatie. Wat velen niet weten is dat de gevoelde inflatie ook na de introductie van de euro behoorlijk hoger ligt dan wat het CBS elke maand rapporteert. Dat verschil is het directe gevolg van minstens 15 jaar opzettelijke manipulatie van de officiële inflatiecijfers. Dat gebeurt niet alleen in Nederland, maar in vrijwel elk westers land. De afgelopen maanden heb ik aan een boek gewerkt over naderend inflatiegevaar. Het was ontluisterend te ontdekken op welk niveau de manipulatie is begonnen. Nog ontluisterender was op hoeveel manieren die manipulatie tot stand komt.

Veel goederen en diensten die we maandelijks kopen — en die in de regel duurder worden zoals premies voor zorgverzekeringen — tellen niet eens mee bij de berekening van het inflatiecijfer. Hetzelfde geldt voor eigen risico in de zorg, die overigens ook fors stijgt. De lijst is nog veel langer.

En bij goederen en diensten die wel meetellen, worden geraffineerde methoden ingezet om de officiële inflatie omlaag te drukken. Als het niveau waarop de manipulatie plaatsvindt ontluisterend is, dan is het eindresultaat, ofwel de mate waarin de officiële inflatie omlaag wordt gedrukt, ronduit schandalig. De gevolgen zijn verstrekkend. Neem alleen het jaarlijks indexeren van pensioenen. Terwijl gepensioneerden en de werkenden die aangesloten zijn bij een pensioenfonds denken dat hun uitkering dankzij de indexatie zijn koopkracht behoudt, wordt die in werkelijkheid maandelijks uitgehold.

Het gevaar is dat de overheden in de hele westerse wereld de komende jaren nog meer te winnen zullen hebben van cijfermanipulatie. Het redden van banken en de economische crisis hebben geleid tot torenhoge begrotingstekorten en snel stijgende schulden. Inflatie verlaagt de reële waarde van die schulden.

Stiekeme inflatie is het effectiefst, omdat niemand doorheeft wat er gebeurt. Intussen lijden gepensioneerden, spaarders, werkenden en ondernemers er behoorlijk onder.

Willen de werkenden, waar de FNV voor staat, echt hun koopkracht behouden, dan moeten de lonen jaarlijks met een veelvoud van 2 procent stijgen.

Edin Mujagic gaat donderdag 30 september om 13:45 bij DeGids.FM op Radio 1 in debat over zijn stelling.

Dit artikel verscheen ook in de Volkskrant.

Geef een reactie

Laatste reacties (39)