Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Interessante tijden

  •  
06-08-2011
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
Met een communistische partij die de banken, de speculanten, de kapitalistische regeringen kan maken of breken
Deze zaterdag hebben de Verenigde Staten een geweldige schrobbering gekregen van hun grootste schuldeiser. Ze moeten in Washington niet denken dat ze al hun problemen voor zich uit kunnen schuiven door ongelimiteerd bij te lenen en het wordt tijd dat de wereld de dollar eens afvoert als centrale valuta.
Nu is Amerika afhankelijker van een buitenlandse macht dan ooit. Die heeft met geld een succes geboekt dat met wapengeweld of militaire dreiging nooit te realiseren was: de Chinese regering kan als zij dat wil de Amerikaanse economie van de ene op de andere dag onderuit halen. Je ziet trouwens dat China ook hier in Europa ten tonele verschijnt als er obligaties van landen in moeilijkheden gekocht moeten worden.
Dat is geen geld- maar machtspolitiek. Of liever gezegd allebei. Langzaam maar zeker en zonder veel ophef heeft China zich op een aantal strategische plekken in het mondiale financiële systeem genesteld. Langzaamaan vindt men kennelijk de tijd rijp om dat te laten blijken. Een Communistische Partij  die de banken, de speculanten, de kapitalistische regeringen kan maken of breken, de tijden zijn ….zijn…Een Chinese vervloeking luidt: “Ik wens je toe in interessante tijden te leven”.
Update:
Neem de tijd en lees dit artikel van Kenneth Rapoza op de site van Forbes nu je het abonnement op het internet nog kunt betalen. Eén citaat: “The comforts that came with living in a rich country are fast becoming something only for the rich to enjoy from Rome to New York. In the US, the middle class is shrinking with age. In many European countries, entitlement programs are being trimmed, thus cutting into the life styles of older Europeans who will see their spending power eroded”
Volgens Der Spiegel groeit in de omgeving van bondskanselier Merkel intussen de overtuiging, dat Italië zichzelf maar redden moet. De 1,8 biljoen die nodig zou zijn om de markten werkelijk te kalmeren, zijn door de andere EU-lidstaten niet op te brengen zonder dat ook daarvan de kredietwaardigheid in gevaar komt.
Standard and Poor’s is boos over de kritiek vanuit Washington en zegt dat het de rating van de USA nog meer zal terugbrengen als het op de oude voet doorgaat. We hebben nu ook een gezicht bij het geheimzinnige bedrijf: John Chambers, hoofd van het sovereign ratings committee. Hier is zijn levensbeschrijving.
Ondertussen zijn en blijven de westerse leiders op vakantie. De voorlichter van de Britse premier Cameron liet zelfs weten dat deze niet van plan was om naar Londen terug te keren. Mevrouw Merkel wandelt heel gezond ergens in Zuid-Tirol en voor premier Ruttte betekende het weekend de beentjes van de vloer op de jaarlijkse vulkaan die Dance Valley heet. Wat zou daar achter zitten? Aan de ene kant kun je het luchthartigheid noemen, maar er zijn in de politiek van alle landen vast wel spin doctors die zeggen, dat de paniek helemaal losbreekt als ineens overal premiers spoedoverleg hadden. Kalmpjes aan, dan breekt het lijntje niet.
En het volk? De snel groeiende Spaanse protestbeweging der indignados (verontwaardigden) is begonnen met voorbereidingen om het bezoek van de paus op te luisteren. Er komen informele informatiecentra waar veel pelgrims worden verwacht. Er wordt een kruisweg van eisen georganiseerd en al de heilige vader in Madrid de mis opdraagt komende dinsdag, vindt elders in Madrid een grote manifestatie plaats in het kader van Wereldjeugddag. Ook bespreken de activisten middelen om in ieder geval demonstraties te houden bij de toegangen tot het centrale plein Sol, waar de politie ze deze week heeft weggejaagd. Ondertussen gaat het voorkomen van huisuitzettingen door massale aanwezigheid als de deurwaarder komt, door. Hier  is om je Spaans te oefenen de twitter van de activisten van het Plaza del Sol. Suggestie van een deelnemer: op 17 september (dan komt het derde Foro Inter Calles, zeg maar het straatcoördinatieforum bijeen) overal ter wereld protestkampementen vóór de effectenbeurzen. In Spanje wordt men nu sterk geïnspireerd door het massale volksprotest in Israel. Dit is de internationale Engelstalige twitter  van de indignados.

Meer over:

opinie, economie
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.