9.020
10

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variërend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Is een hond droevig als zijn baasje dood gaat?

En hoe zit het met andere emoties als angst, geluk, bedroefdheid, boosheid en bezitterigheid?

Ivan Wolffers schrijft elke dag een gezond weetje, gebaseerd op onderzoeken met merkwaardige en soms ongelofelijke uitkomsten. Door de weetjes van Wolffers leer je van alles over bijvoorbeeld verschillende ziektes, medicijngebruik en gezond afvallen, maar ook over de vaak komische verschillen tussen mannen en vrouwen.

Is een hond droevig als zijn baasje dood gaat? In de VS circuleert deze vraag in het nieuws sinds de begrafenis van een militair van de speciale troepen (SEAL) die in Afghanistan omkwam. De aanwezigen zagen zijn hond met een zucht bij de kist met de Amerikaans vlag gaan liggen en hij bleef daar gedurende de gehele dienst.

Deskundigen zijn verdeeld. Sommigen zijn ervan overtuigd dat ook honden angst, geluk, bedroefdheid, boosheid en bezitterigheid kennen. Ze zullen daarom ook een depressie ervaren als hun baasje sterft. De hond gaat dan minder slapen dan normaal, langzamer bewegen, minder eten en niet meer zoveel spelen.

Anderen beweren dat het alleen maar een kwestie is van het feit dat de hond in de war is omdat zijn vaste speelmaatje er niet meer is en hem zoekt.

Een YouTube filmpje wordt vaak aangehaald als bewijs van emoties van een hond. Een hond zoekt zijn aangereden vriendje om hem te redden.
Onderzoekers gaan nu MRI scans doen bij honden die hun baasje verloren hebben, maar ze weten eigenlijk niet hoe depressie er op een scan van hondenhersenen uitziet.

Hondenliefhebbers hebben echter geen bewijs nodig. Ze kunnen prachtige verhalen vertellen en je zeggen dat de rouw bij een hond van een paar dagen tot een paar weken duurt.

Eerder verscheen van Ivan Wolffers: Zijn we liever te maken met medicijnen?

Volg Ivan Wolffers ook op Twitter


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (10)