825
1

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variƫrend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Je rent zo hard als je denkt

Iedere dag een gezond weetje! Vandaag: het lichaam in de maling nemen om het harder te laten werken

Hoe ben je in staat om dat kleine beetje extra te geven in de wedstrijd? Onderzoekers laten ons zien dat de sporter dan een beetje bedrogen moet worden. Nu is dat een oude truc die sporters al eeuwen gebruiken. Maar waar is de limiet? En valt dat bedriegen van sporters niet onder de dopingwetgeving? Kan het hun gezondheid schaden als ze harder rijden dan ze kunnen?

Het onderzoek werd gedaan met wielrenners. Het werd gedaan met veertien getrainde wedstrijdrenners die vier keer op de fiets moesten om hun prestatie over vier kilometer nog wat te verbeteren. Dat gebeurde op een toestel waarop ze zichzelf en hun prestatie op de computer te zien kregen.

De eerste keer ging het er om dat de renners leerden omgaan met de omstandigheden. De tweede rit was bedoeld om de maximale prestatie vast te stellen. Het gaf de onderzoekers het basisuitgangspunt. Bij de derde en vierde rit kregen ze naast hun eigen prestaties ook nog die van een avatarrenner te zien (je weet wel een fietser die niet bestaat, maar waar wel een afbeelding van gemaakt is en waarvan op de zelfde wijze de prestaties werden getoond).

In de derde rit reed die avatar beter dan de proefpersoon zelf, maar de renner werd wijsgemaakt dat het zijn eigen resultaten waren en prompt reed de coureur beter. Ook gebeurde dat als de renner voor de gek gehouden werd maar doorkreeg dat dat gebeurde. Zelfs dan won hij de wedstrijd van zichzelf.

Het is interessant omdat het lichaam de maximale prestatie regelt zodat je niet oververhit raakt en de balans tussen energieverbruik en zuurstofaanvoer in orde blijft. Daar zit een bovengrens aan ter bescherming van jezelf en beter kun je dus niet. Maar wel als je hersenen voor de gek gehouden worden.

Ik lees vandaag dat het Nederlandse voetbal achteruit gaat en dat de ambities bijgesteld moeten worden. De KNVB gaat daarover dit najaar een conferentie beleggen. Zouden ze er voor die wedstrijden in Brazilië niet veel beter aan doen de voetballers juist een beetje voor de gek te houden? Ze naar wedstrijden van Spanje en Brazilië laten kijken en vertellen dat ze dat zelf zijn?


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reactie