197
2

beleidsmedewerker maatschappij-opbouw

Remko Berkhout (37) werkt voor een hulporganisatie, schrijft voor de tijdschriften Vice versa en The Broker over de toekomst van ontwikkelingssamenwerking. Hij woonde 8 jaar lang in Aziƫ en Afrika en verwondert zich sindsdien dagelijks over de Nederlandse samenleving.

Jongerenakkoord is lang geen slecht idee

Goed begin voor een Kamerbreed gesprek over de toekomst van Nederland

Toen ik zondag Stef Blok en Sybrand van Haersma Buma aan het werk zag bij Buitenhof en Eva Jinek Op Zondag dacht ik “niks minderheidskabinet – wieberen die babyboomers van Rutte I met Mark zelf voor straf erachter aan”.

Het is toch eigenlijk de arrogantie ten top: eerst ga je uit puur ideologische geilheid (VVD) en machtsbehoud (CDA) met een stel vuurgevaarlijke populisten in zee. Je hanteert anderhalf jaar lang de holle retoriek van de uitgestoken hand aan de oppositie. Bij de eerste ruk echte tegenwind ga je 7 weken in de Kremlin-modus. En dan, nadat je gekonkel is geklapt, stel je ijskoud voor dat de oppositie nu maar eens over zijn schaduw heen moet springen en moet laten zien waar die 18 miljard vandaan moet komen. Want ja, er moet toch iets van een budget naar Brussel, het huishoudboekje moet op orde en het landsbelang verdraagt geen getreuzel. 

Een gezonde democratie gedijt bij de regel dat de meerderheid de minderheid respecteert. De VVD heeft die regel nooit begrepen en Verhagen heeft haar verdrongen. Zal de overlevingsdrang wel zijn geweest. Wedden derhalve dat Rutte en de plucheklevers van het CDA vandaag niet zelf de handdoek in de ring gaan gooien?

Progressief Nederland, inclusief de redelijke types binnen de VVD en het CDA, moet zich door het venijn van de rating-agencies en Europese deadlines niet laten verleiden tot gegoochel en dinsdag keihard afrekenen. Stabiliteit van bestuur en gezonde financiën zijn niet onbelangrijk, maar ondergeschikt aan de elementaire mores van de polder en een visie op wat voor samenleving we willen, ook voor de volgende generatie.

Die maakte overigens andere keuzes en was er aanmerkelijk sneller uit. Dat jongerenakkoord zou helemaal geen gek begin zijn voor een goed kamerbreed gesprek over de toekomst van Nederland.

Geef een reactie

Laatste reacties (2)