495
11

GroenLinks gemeenteraadslid Amsterdam

Evelien is geboren op 28 oktober 1984 in Bussum. Ze woont sinds 2003 in Amsterdam. In 2008 woonde ze een half jaar in Nairobi (Kenia) om te werken voor de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties, daarna ging ze een jaar studeren in New York (2008/2009) waar ze ook werkte voor een organisatie in Harlem die Afrikaanse vluchtelingen bijstaat met sociale, medische en juridische kwesties. In deze periode van 540 dagen in het buitenland hield ze een blog bij. Vanaf juni 2009 is ze weer terug in Nederland. Op 1 januari 2010 begon ze als promovendus aan de Universiteit van Amsterdam, waar ze onderzoek doet op het gebied van internationaal vluchtelingenrecht en internationaal strafrecht. Daarnaast is ze sinds haar terugkeer uit New York ook lid van de gemeenteraad van Amsterdam voor Groenlinks. Op 3 maart 2010 werd ze opnieuw gekozen in de gemeenteraad. Ze publiceert op persoonlijke titel.

Justus is juist

Justus was vroeger een vrouw, en studeerde af met een vrouwennaam op zijn bul. Inmiddels is hij een man, en wil hij graag een bul met zijn huidige naam erop

De Universiteit van Amsterdam staat niet per se bekend om zijn georganiseerdheid. Zo probeer ik al een paar maanden af te studeren (cijfer voor scriptie in september al gekregen), waarvoor slechts een vinkje in de computer van de studentenadministratie nodig is. Dat vinkje is echter een enorme uitdaging, want het lukt men maar niet. Ondertussen sta ik ingeschreven en gooi ik dus collegegeld over de balk. Dit staat echter in geen verhouding tot de volstrekt stijve harkerigheid waarmee de UvA omgaat met het verzoek van Justus.

Justus was vroeger een vrouw, en studeerde af met een vrouwennaam op zijn bul. Inmiddels is hij een man, en wil hij graag een bul met zijn huidige naam erop, omdat hij het zeer vervelend vindt om telkens aan toekomstige werkgevers uit te moeten leggen waarom hij vroeger – bijvoorbeeld – Charlotte heette.

Een tamelijk redelijk verzoek, me dunkt. En niet eens tijdsintensief. Je opent het programma waar je de diploma’s van afgestudeerden mee afdrukt, je typt Justus in, en je drukt af. That’s all. Toch weigert de UvA hieraan mee te werken, waarvoor men verschillende argumenten heeft. Maar al die argumenten te spijt, het is gewoonweg star, laks en ongeïnteresseerd.

De UvA verschuilt zich achter regeltjes en wetten die niet eens van toepassing zijn op het hoger onderwijs, en denkt tegelijk niet na over hoe een kleine administratieve handeling een wereld van verschil kan betekenen voor een alumnus. Het belachelijkste argument, “als we hier eenmaal mee beginnen…”, is nog wel het meest droevig: is men nu serieus bang dat al die ongetwijfeld honderden van geslacht veranderde oud-studenten een nieuwe bul komen opeisen? Hou toch op.

De UvA zou er goed aan doen om de excuses aan te bieden, deze Justus de stap naar de Commissie Gelijke Behandeling te besparen en gewoon die bul nog een keer uit te printen.

Dit artikel is eerder verschenen op het weblog van Evelien van Roemburg: 1461 Dagen

Geef een reactie

Laatste reacties (11)