1.645
56

Historicus

Han van der Horst (1949) is historicus. Hij schreef onder meer The Low Sky: understanding the Dutch', Nederland: de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu, Een bijzonder land, het grote verhaal van de Vaderlandse geschiedenis, Onze Premiers en Schep Vreugde in het Leven, Levenslessen uit de grote depressie. Op elke laatste zondag van de maand is hij om elf uur in de ochtend te horen als boekbespreker in het VPRO-radioprogramma over geschiedenis OVT.

Kamp maakt reaguurders blij met dooie mus

Voor de invoering van het zogenaamde woonlandbeginsel moet Kamp niet alleen een wet door de Tweede Kamer loodsen, maar ook nog veertig bilaterale verdragen met andere landen zien te wijzigen

Minister Kamp heeft een groot feest ontketend onder de reaguurders op rechtse websites zoals die van Elsevier en de Telegraaf. Daar heerst grote vreugde over zijn wetsvoorstel om het woonlandbeginsel in te voeren. Dan wordt de hoogte van weduwenpensioenen, de kinderbijslag en veel uitkeringen in het kader van de WIA voor Nederlanders in het buitenland aangepast bij het prijsniveau in hun land van inwoning. Ook wenst hij de werelddekking van de ziektekostenverzekering af te schaffen.

Dit gaat er bij de rechtse aanhang vanzelfsprekend in als koek. Eindelijk is het gedaan met de Turken en de Marokkanen die van onze belastingcenten de bink uithangen in hun vaderland. Sommige reaguurders drijven de naijver zover dat ze ook de Nederlandse AOW-ers in Pattaya en andere Thaise badplaatsen graag een toontje lager zien zingen. Die worden door DIT voorstel van Kamp niet getroffen – zij zijn al eerder gepakt – maar dat mag de pret niet drukken.

Alles bij elkaar hoopt de minister zestien miljoen euro te bezuinigen, zodat er opnieuw sprake is van een vooral symbolische maatregel, een vlag extra op het lekkende schip genaamd Kabinetsbeleid, maar zelfs dat vaantje is nu al gerafeld en verkleurd. Ga maar naar de bron en lees de brief aan de Tweede Kamer waarin hij zijn voornemens aankondigt. 

Voor de invoering van het zogenaamde woonlandbeginsel moet Kamp niet alleen een wet door de Tweede Kamer loodsen, maar ook nog veertig bilaterale verdragen met andere landen zien te wijzigen. Hij hoop dit karwei in 2014  geklaard te hebben. Dat is een vrome wens. Het aanpassen of opzeggen van bilaterale verdragen is een moeizame en langdurige klus, vooral omdat het partnerland er van zijn kant het een en ander voor terugeist en dat kan dan schadelijk zijn voor Nederlandse belangen. Nee daar komt niets tot weinig van terecht.

Dus denkt U nu: “Eindelijk worden de lui die van mijn centen in het zonnetje zitten, gepakt”, kijk dan maar eens op Uw natgeregende herfstbalkon. Daar heeft Henk Kamp in een plasje een dooie mus neergelegd, die weldra zal gaan rotten.


Laatste publicatie van Han van der Horst

  • Zwarte Jaren

    Nederland in de Tweede Wereldoorlog

    2020


Geef een reactie

Laatste reacties (56)