1.073
2

Filmmaker, journalist

Bart Juttmann (1981) is filmmaker, journalist en tekstschrijver. Hij recenseert films voor tijdschriften en websites. Daarnaast schreef hij onder meer het scenario voor de webserie 'Ideale liefde' (2013). Andere producties zijn 'Het laatste woord' (2011); 'Thuisfront' (2008); 'De Ein fan 'e Wrald’' (2007); 'The seven of Daran; the battle of Pareo Rock' (2005-2007)

Kansloos kolonialisme in Loin Des Hommes

Een universeel verhaal dat net zo goed had kunnen gaan over het Nederlands Indië van de politionele acties of over een hedendaags Afrikaans land met een hoofdrol voor een Europese ontwikkelingswerker

De eerste paar minuten van ‘Loin Des Hommes’ is het wat vreemd om Viggo Mortensen Frans en Arabisch te horen praten. Maar je moet je bedenken dat de Hollywoodacteur Deense en Spaanse roots heeft en is opgegroeid in de VS, Denemarken, Venezuela en Argentinië. Heel toepasselijk dat hij hier een man speelt wiens tragiek het is dat hij nergens thuis hoort.

Mortensen is een leraar op een afgelegen dorpsschool in de Algerijnse bergen in 1954, het jaar dat de onafhankelijkheidsoorlog losbarst. Zoals dat gaat in dunbevolkte streken, krijgt Mortensen van de plaatselijke autoriteiten een jonge moordenaar onder zijn hoede, met de opdracht hem naar de stad te brengen, waar hij zal worden berecht en geëxecuteerd. Het tweetal maakt een reis door een schitterend en onheilspellend landschap, waar dodelijk geweld ieder moment uit iedere hoek kan opduiken.

Alleen al voor dit eenvoudige, ijzersterke gegeven is Loin Des Hommes de moeite waard. De hele film door heerst er een intense sfeer waarin niets zeker is. De gevaren worden steeds buiten of maar half in beeld gevraagd, wat de spanning nog meer opvoert. Zo ontwikkeld de relatie tussen de gevangene en de bewaker zich op een manier die ontroerend en onverwachts is en toch geloofwaardig.

Maar wat werkelijk knap is aan Loin Des Hommes, is dat deze eenvoudige film iets groots vertelt over een cruciaal stukje geschiedenis. De reis voert de hoofdfiguren langs complexiteiten van het Franse kolonialisme en de Algerijnse onafhankelijkheidsstrijd, met al haar beladen geschiedenis, dubbele loyaliteiten en wreedheid. Mortensen speelt een humaan man die het beste voor heeft met de Algerijnen, maar langzaam aan beseft dat hij het land waar hij is geboren en waar zijn ouders zijn begraven, nooit zal begrijpen. En evenmin zal het land hem begrijpen.

Omdat het Loin Des Hommes zo’n klein verhaal is, wordt het universeel. Het is niet moeilijk om de tragiek van kansloos kolonialisme te verplaatsen naar talloze andere situaties uit het verleden en uit het nu. Deze film had net zo goed kunnen gaan over het Nederlands Indië van de politionele acties of over een hedendaags Afrikaans land met een hoofdrol voor een Europese ontwikkelingswerker.

Kortom, Loin Des Hommes is een film die werkt op verschillende niveaus. Als je geïnteresseerd bent in de geschiedenis van het kolonialisme, biedt de film onmisbaar inzicht. Als je alleen maar een kleine, spannende, character driven actiethriller wil zien met een uitstekende hoofdrol van Viggo Mortensen, zit je ook goed.  

Bart Juttmann, bekend van de webserie Ideale Liefde, bespreekt op Joop wekelijks een film.

Geef een reactie

Laatste reacties (2)