Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

'Kansloze MOE-landers'

  •  
27-02-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
RTEmagicC_Han_vd_Horst-Mooiste_jaren_van_Nederland.jpg.jpg
'Hij had voor kleermaker geleerd. Daar zaten ze in Rotterdam niet op te wachten' 
De hele dinsdagavond waarschuwde Joost Eerdmans van Leefbaar Rotterdam tegen de toevloed van MOE-landers. Hij deed dat tijdens een verkiezingsdebat in de Remonstrantse Kerk op de Mathenesserlaan. Eerdmans wil slechts duizend Oost-Europeanen per jaar toelaten in de stad omdat zij anders véél te véél overlast veroorzaken, bij elkaar kruipend, niet de taal lerend, dag en nacht wodka zuipend.
Op woensdagavond ging het in diezelfde kerk opnieuw over MOE-landers. Of liever gezegd, het ging over een paar concreet aanwijsbare Polen die naar Rotterdam waren gekomen om er hun geluk te zoeken.
De kwartiermaker was nog maar achttien jaar oud toen hij de trein nam naar het Maasstation. Wat had hij te bieden? Niks. Hij had voor kleermaker geleerd. Daar zaten ze in Rotterdam niet op te wachten. Hij begon in de schlemielige Nadorststraat ook nog een Polenhotel dat veelbetekenend ‘Polski’ heette. Reken maar dat daar veel gezopen werd. En denk niet dat de bewoners daar de Nederlandse taal leerden of de Rotterdamse normen en waarden. De kleermaker zelf heeft trouwens zijn leven lang een zwaar Pools accent behouden. En Polen trekken Polen aan. Hij liet zijn twee zwagers naar Rotterdam komen: zo konden ze lekker een clan vormen.
Het Polenhotel heeft maar een paar jaar bestaan. Daarna vond onze kansloze kleermakers een nieuwe manier om zich staande te houden. Hij begon een bioscoop. Het wordt tijd om de naam te noemen van deze onwelkome immigrant: Abraham Tuschinski. De zwagers heetten Hermann Ehrlich en Max Gerschtanowitz.  Voor de tweede wereldoorlog bouwden zij een netwerk op van filmpaleizen. Daarvan is alleen het Tuschinski-theater in Amsterdam nog over af maar dat behoort zonder twijfel tot de top vijf van magnifieke bioscooptheaters in heel Europa, zo niet van de wereld. Allemaal het werk van die kansloze MOE-lander met zijn familie.
Op weg naar huis zag ik steeds voor mij de verbeten trek van Joost Eerdmans.
Bekijk hierboven een mooie documentaire over de grote Rotterdammer Abraham Tuschinski. Aan het woord komt Nelleke Manneke, die een boek over hem schreef en zich woensdagavond  in de Remonstrantse Kerk over haar held liet interviewen.
Beluister deze opiniebijdrage hier
 
 
Het nieuwste boek van Han is De Mooiste Jaren van Nederland (1950-2000)
 
 
 
 

Meer over:

politiek, opinie
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.