5.257
26

Socioloog/ Politicoloog

Voor haar promotieonderzoek aan de Universiteit van Manchester doet Anouk onderzoek naar de effecten van migratie en toenemende etnische diversiteit op publieke steun voor de welvaartsstaat. Voordat ze met haar promotieonderzoek begon heeft Anouk drie jaar lesgegeven aan de Universiteit van Amsterdam. Genomineerd door haar studenten stond ze op de shortlist voor de Docent van het Jaar verkiezing. Anouk was de eerste winnares van de Robbert Dijkgraaf essayprijs. Ze schreef eerder ook een opinieartikel over acceptatie van homoseksualiteit voor de Volkskrant.

Kauwen op een voedzame maaltijd met Simone van Saarloos

Recensie Zomergasten: Het stellen van vragen en het uitblijven van vastomlijnde antwoorden zou als compliment in plaats van kritiek moeten dienen

‘Wond het je op?’ Niet presentator Wilfried de Jong maar zomergast Simone van Saarloos stelde zondagavond de eerste vraag. Het zette de toon voor de avond die volgde. Anders dan we gewend zijn, uitte zelfbewustzijn en zelfvertrouwen zich niet in een hoop bombarie, bravoure en geschreeuw, maar in nuance, twijfel en onzekerheid. In plaats van antwoorden kreeg de kijker vragen voorgeschoteld. Maar die maaltijd bleek nogal lastig te verteren.

De kritiek was niet mis. In de woorden van tv-recensent Jean-Pierre Geelen van de Volkskrant was het probleem dat Van Saarloos “bijna geen fragment [leek] te kunnen bespreken zonder hoogst rationele kanttekeningen, die steevast bleven hangen in halve vragen. Dat was dan wel de rode draad: de twijfel, de durf te vragen zonder zelf meteen een antwoord te weten, speelde door de hele avond.” Op Twitter was de tendens vergelijkbaar: “Misschien over 20 jaar weer eens uitnodigen, als ze wat antwoorden heeft.”

Confrontatie met vragen en twijfels bleek een ongemakkelijke en onwelkome verrassing. Van Saarloos weet ook niet precies hoe het allemaal moet. Ze zoekt en vindt niet, probeert en mislukt, gaat heen en komt terug. De ruimte die vervolgens ontstaat voor eigen gedachten en een eigen mening is nogal wennen. We zijn zo gewend geraakt aan de know-it-alls, allesweters en antwoordgevers op tv dat Van Saarloos’ gebrek aan een uitgesproken mening maar lastig te behappen is.

Natuurlijk, je kunt hetgeen dat ze te zeggen heeft oninteressant vinden. Maar het stellen van vragen en het uitblijven van vastomlijnde antwoorden zou als compliment in plaats van kritiek moeten dienen. Ik weet nog niet of ik Van Saarloos’ ideeën goed of slecht vind, of ik het met haar eens ben of niet. Daar moet ik nog even over nadenken. Wie hapklare brokjes verwachtte, komt er bekaaid vanaf. Maar verandering van spijs doet eten en het ‘weinig consistente betoog’ van Van Saarloos smaakt wat mij betreft vooral naar meer.
Dit artikel is geschreven door Anouk Kootstra en Anne Vroegindeweij

Geef een reactie

Laatste reacties (26)