679
4

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variërend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Kerstknuffellll

Knuffelen maakt ons lichaam weerbaarder en helpt je zonder verkoudheid de kerstdagen door

Het is tijd om weer serieus te kijken naar de uitdaging van de komende week: hoe overleef ik de Kerst? Vandaag gaat het over de knuffel. Knuffelen wij elkaar genoeg? En mochten wij niet van die geweldige knuffelaars zijn, kunnen wij dat gedurende de kerstdagen een beetje goedmaken?

Ik haal de inspiratie voor deze kerstles uit een onderzoek dat lijkt aan te tonen dat een regelmatige knuffel helpt om verkoudheden te voorkomen. Juist dat is handig gedurende de kerstperiode waarin je wat minder slaapt, wat meer dingen doet die de weerstand verminderen, zoals alcoholconsumptie, familiestress en naar buiten vluchten zonder jas als het binnen te veel wordt.

Hoe meer knuffels, hoe minder verkouden

Onderzoekers van de Carnegie Mellon University in Pittsburgh interviewden 404 gezonde volwassenen over hun sociale netwerken en wederzijdse steun. Vervolgens belden ze de deelnemers aan het onderzoek in de periode daarna nog 14 keer op om iets te weten te komen over mogelijke recente conflicten met anderen en… over het aantal knuffels dat ze in die tijd gehad hadden. Vervolgens werden de proefpersonen bewust (en met instemming natuurlijk) blootgesteld aan het verkoudheidsvirus. Daarna werden de proefpersonen in quarantaine gezet en geobserveerd om te toetsen of ze verschijnselen van verkoudheid kregen.

Wat kwam er uit het onderzoek? Mensen met veel sociale steun in tijden van ruzie en conflict bleken minder kans te hebben ook echt verkouden te worden. En de knuffels zouden voor een derde verantwoordelijk zijn voor het effect. Bovendien hadden mensen die regelmatig geknuffeld werden en veel steun van vrienden en familie kregen minder verschijnselen van de verkoudheid ongeacht of ze ruzies hadden of niet.

Sociale steun werkt beschermend

Dit onderzoek, waarvan de resultaten in het vakblad Psychological Science gepubliceerd werden, komt voort uit de kennis dat mensen die altijd in stress en ruzie met anderen leven minder goed zijn in zich verweren tegen het verkoudheidsvirus. Sociale steun lijkt mensen een beetje te beschermen. Maar hoe weet je lichaam nu dat je die steun krijgt, waardoor de stress minder wordt? Allemaal hulpvaardige woorden kunnen als mantra’s je geest kalmeren en je hart verwarmen, maar een woordeloos bewijs van aandacht en hulp – zo´n knuffel dus – brengt steun beter over dan wat dan ook. Het is ook een bekend fenomeen in de zorg: even een hand op iemands voorhoofd of een korte aanraking op de hand doen wonderen. Mensen kunnen niet zonder die aandacht en intimiteit. Het ontbreken daarvan is op de langere termijn dodelijk.

Mannen hebben wat meer moeite met ontvangen en uitdelen van een knuffel. Wie weet is het daarom wel dat vrouwen wat langer leven? Heren, dan noem je het gewoon een hug. Dat klinkt wat stoerder en door dat woord gaat niet een alarmbel af: mannen knuffelen niet. Nee, maar huggen mogen ze wel. Het vermindert de stress.

Met kerst kun je beginnen met de familieknuffel. Mijn kleindochters roepen dat met enige regelmaat: “Familieknuffellll, familieknuffellll.” Wij gaan dan in een kringetje staan, slaan de armen om elkaar heen brengen de gezichten bij elkaar en roepen dan luid met de meisjes mee: “Familieknuffellll.” Zijn er vrienden bij, roep dan op tot de “Kerstknuffellll.” Wie weet kom je zonder verkoudheden de feestdagen door.

Cc-foto: Amanda Richards


 

Het laatste boek van Ivan Wolffers is ‘Als de tijd voor altijd stil zou staan

Volg Ivan Wolffers ook op Twitter
Ivan schrijft voor Joop elke dag een Gezond Weetje van de Dag: 
klik hier voor een overzicht


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (4)