1.840
1

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variƫrend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Kerstwaarschuwingen

Iedere dag een gezond weetje! Vandaag: De risico's van Kerst

De risico’s van de feestdagen zijn groot. 82 procent van 1000 ondervraagden voelt zich wel in een romantische sfeer, maar tegelijkertijd blijkt kerst vaak de tijd te zijn dat de relatie verbroken wordt. Maar liefst een op de vier respondenten heeft dat wel eens meegemaakt. Dat soort gedoe overkomt je nou met die feestdagen. Alleen daarom al zou je de feestdagen over willen slaan.

Valt het te vermijden? Nee, nergens ter wereld ontkom je eraan. Zelfs op tropische eilanden staan er kerstbomen met daarin lichtjes en hoor je de hele dag I’m dreaming of a white Christmas of Jingle Bells klinken. Dat alleen al is deprimerend. Deskundigen zeggen overigens dat de spanning van de kerstdagen en de kerstfeestdepressie eigenlijk een en het zelfde probleem zijn.

Zelf verheug ik me altijd op de kerstdagen, al was het alleen maar om alle goede adviezen die je in de Amerikaanse media tegen komt om kerst en nieuwjaar veilig door te komen. Zo krijg je bijvoorbeeld adviezen voor het gezond blijven tijdens je kerstreis. En kijk vooral uit met je drankgebruik tijdens de kerstdagen. En wat te doen gedurende de feestdagen als je kinderen diabetes hebben? Ook daar staan de werkers in de zorg met raad en daad paraat. En maak vooral niet de vijf grote fouten die te vaak gedurende de kerstdagen gemaakt worden. Denk bijvoorbeeld niet dat mensen er leuker op worden, simpelweg omdat het kerst is. En psychologen zeggen dat het gezond voor kinderen is in de Kerstman (Sinterklaas dus) te geloven. Verklap het grote geheim dus niet.

Waarom denken gezondheidslui toch altijd dat hun lezers gek zijn? Dat moet haast komen van een ingebakken afwijking die standaard in zorgverleners zit: ze denken dat anderen de risico’s van het leven niet zien en voelen zich genoodzaakt je te waarschuwen. Dat komt omdat ze in tegenstelling tot veertig jaar geleden zijn gaan geloven in een leven dat voortdurend bedreigd wordt door risico’s. Dat in combinatie met het wat overtrokken ideaalbeeld van de vrije wil zorgt ervoor dat we verondersteld worden steeds maar keuzes te maken om de risico’s uit de weg te gaan. Het is misschien wel beter niet te leven, want dan zijn er ook geen risico’s.

Toch maar met volle overgave leven hoor en ook gewoon alle fouten maken die je met de kerst kunt begaan. Daar wordt je groot van, leert je hoe je er de volgende keer beter mee om moet gaan en maakt duidelijk dat het meestal wel meevalt. Ook die kerst trouwens. Is voorbij eer je het door hebt.

 

 

Volg Ivan Wolffers ook op Twitter
Het vorige Gezonde Weetje van de Dag: Familieruzies met Kerst als reinigingsrite

Het nieuwe boek van Ivan Wolffers is: Het gezonde lifestyleboek

 

 

 

 


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reactie