556
15

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variërend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Kiezen in supermarkt anders dan in politiek

Iedere dag een gezond weetje. Vandaag over kiezen

Ivan Wolffers schrijft elke dag een gezond weetje, gebaseerd op onderzoeken met merkwaardige en soms ongelofelijke uitkomsten. Door de weetjes van Wolffers leer je van alles over bijvoorbeeld verschillende ziektes, medicijngebruik en gezond afvallen, maar ook over de vaak komische verschillen tussen mannen en vrouwen.

We denken dat we bewuste keuzes maken in de supermarkt, maar in werkelijkheid zijn er talloze factoren die bepalen welke producten we kopen. Het kan de naam van een product zijn – de toevoeging ´light´ zonder dat we weten wat daar precies mee bedoeld wordt – of de verpakking – we houden van wit als het om zuivelproducten gaat, groen als het om verse producten gaat en rood als het de lekkere dingen betreft – sturen ons behoorlijk. Ook de plaats van een product in de supermarkt is van belang. Het zal duidelijk zijn dat wat op de onderste planken te vinden is minder aandacht krijgt, maar er is meer. Onderzoekers vonden samenhang tussen de horizontale locatie, aandacht en uiteindelijke keuze.

Met behulp van apparatuur om de oogbewegingen te volgen keken de onderzoekers naar de invloed van de plaats van producten op een plank. Consumenten hebben de neiging om hun visuele aandacht vooral te richten op het midden van de plank in de laatste seconden vlak voordat ze de beslissing nemen en het product in hun karretje gooien. Volgende keer dus voor de zekerheid van te voren goed nadenken over wat je precies wilt kopen en in de supermarkt nog een keer naar links en rechts kijken.

Volg Ivan Wolffers ook op Twitter


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (15)