1.009
8

Journalist, schrijver

Maria Genova is journalist en schrijver. Met haar debuutroman 'Communisme, sex en leugens' over het leven van gewone mensen achter het IJzeren Gordijn won ze de Looier Debutanten Prijs. Haar nieuwste boek is 'Man is stoer, vrouw is hoer' en gaat over de wereld van prostitutie, loverboys en vrouwenhandel.

Kindermishandelaar uit huis zetten of het kind?

De wet is er, nu moet er nog gebruik van worden gemaakt

Sinds 2009 mogen de instanties een kindermishandelaar uit huis plaatsen in plaats van het kind. De wet is er dus, maar er wordt nauwelijks gebruik van gemaakt. De instanties rukken niet de dader, maar het mishandelde kind uit zijn vertrouwde omgeving.

Jeugdzorg, internaten, keer op keer overplaatsen naar verschillende leefgroepen… Dit is wat het kind te wachten staat. In plaats van rust, krijgen heel veel jonge slachtoffers met tal van vreemde hulpverleners te maken en worden ze keer op keer overgeplaatst. Toen ik research deed voor mijn boek ‘Het Duivelskind’ viel ik van de ene verbazing in de andere. Jongeren klaagden massaal over de manier waarop ze door Jeugdzorg geholpen werden. Velen voelden zich zwaar beschadigd door de jaren die ze in internaten hebben doorgebracht. Als je de recente onderzoeken naar seksueel misbruik binnen de ‘veilige muren’ van Jeugdzorg en pleeggezinnen leest, rijzen de haren je te berge. Dan vraag je je af waarom zo veel kinderen uit huis geplaatst worden, terwijl de overheid ze op deze manier blijkbaar niet kan beschermen.

Maar goed, sommige gemeenten zoals Rotterdam worden eindelijk wakker en gaan voortaan de daders uit huis zetten in plaats van het kind. Ze hadden drie jaar nodig om ‘instrumentarium’ daarvoor te ontwikkelen. De vraag is hoe lang het bij alle andere gemeenten gaat duren voordat niet de kinderen maar de daders door uithuisplaatsing gestraft worden.

Hoe langzaam de ambtelijke molens bij zo’n ‘vernieuwende’ aanpak draaien is schrijnend. Wat moet er gebeuren om dat bureaucratische proces te versnellen en al die kinderen zoals hoofdpersoon Angel uit ‘Het Duivelskind’ niet aan hun lot over te laten? Alleen al in Rotterdam worden er elk jaar zo’n negenhonderd kinderen uit huis geplaatst omdat er sprake is van kindermishandeling of seksueel misbruik. In de proefperiode van een half jaar heeft Rotterdam negen keer de dader uit huis gehaald en in alle andere gevallen het kind. En dat is de gemeente die het ministerie van Justitie de komende tijd als voorbeeld gaat geven aan alle andere gemeenten om ze te wijzen op de mogelijkheid om de dader uit huis te plaatsen. Een mogelijkheid die al drie jaar bestaat.

Volg Maria ook op Twitter

Het nieuwste boek van Maria Genova is Het Duivelskind dat ze samen met Angel van der Vecht schreef

Geef een reactie

Laatste reacties (8)