659
19

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variërend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Klassieke muziek kalmeert het afweersysteem

Iedere dag een gezond weetje: vandaag de invloed van klassieke muziek op muizenharten

Ivan Wolffers schrijft elke dag een gezond weetje, gebaseerd op onderzoeken met merkwaardige en soms ongelofelijke uitkomsten. Door de weetjes van Wolffers leer je van alles over bijvoorbeeld verschillende ziektes, medicijngebruik en gezond afvallen, maar ook over de vaak komische verschillen tussen mannen en vrouwen.

Muizen die een harttransplantatie ondergingen en een hart ontvingen dat niet bij ze past en klassieke muziek te horen kregen stootten dat hart langzamer af dan muizen die niets of andere muziek hoorden. In dit onderzoek waren er 5 groepen muizen: die niets hoorden, die een hoge piep  hoorden, die naar Enya moesten luisteren, die naar Mozart luisterden of die La Traviata te horen kregen.

Bij de muizen die niets of de pieptoon hoorden werd het hart na een week afgestoten. In de Enya groep duurde het een paar dagen langer, maar bij Mozart duurde het 20 dagen en de Traviatagroep overleefde 26 dagen.

De onderzoekers denken dat muziek het afweersysteem kalmeert en het daardoor beter laat functioneren. Dit gaat om muizen, maar bij mensen zijn ook de effecten van muziek op het afweersysteem gevonden. Voor de mensen die alles, wat anders is dan ze denken, als Stapelonderzoek zien, een link.

Misschien reden om de bezuinigingen op cultuur wat terug te draaien?

Volg Ivan Wolffers ook op Twitter

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (19)