1.394
6

Filmmaker, journalist

Bart Juttmann (1981) is filmmaker, journalist en tekstschrijver. Hij recenseert films voor tijdschriften en websites. Daarnaast schreef hij onder meer het scenario voor de webserie 'Ideale liefde' (2013). Andere producties zijn 'Het laatste woord' (2011); 'Thuisfront' (2008); 'De Ein fan 'e Wrald’' (2007); 'The seven of Daran; the battle of Pareo Rock' (2005-2007)

Klimaatsverandering leidt tot klassenoorlog

Snowpiecer: spectaculaire treinreis dwars door de ijstijd

Internationale coproducties die Hollywood blockbusters willen imiteren, beloven meestal niet veel goed. Snowpiercer, een Zuid-Koreaanse film geïnspireerd op een Franse strip vol Amerikaanse en Britse sterren, is een verrassende uitzondering. Sterker nog, dankzij de regie van Boon Joong-ho is Snowpiercer een van de meest opwindende en eigenzinnige actie/science fiction films van dit jaar.

Klimaatsverandering
Zoals gebruikelijk wordt science fiction in Snowpiercer gebruikt voor een maatschappelijk-filosofische parabel. In de nabije toekomst loopt een experiment om global warming tegen te gaan volkomen uit de hand, waardoor een nieuwe ijstijd al het leven op aarde vernietigd. De rest van de film wordt er niet meer verwezen naar deze voorgeschiedenis en de betekenis blijft onduidelijk. Is dit een pesterige sneer naar de klimaatbeweging? Hoe dan ook, we krijgen te zien waar klimaatsverandering in wat voor vorm dan ook toe leidt: klassenoorlog.

Moderne ark van Noach
Overlevenden van ramp hebben zich verschanst in een trein die in onafgebroken vaart over de wereld dendert. Deze moderne ark van Noach wordt beheerst door dictatuur, bijgeloof en scherpe scheiding tussen arm en rijk. De onderklassen leeft in beestachtige omstandigheden in de achterste wagons, terwijl de elite in de voorste wagons het zich aan niets laat ontbreken. Een groepje “verworpenen der aarde” onder leiding van Chris Evans pikt het niet meer en komt in opstand.

Satire
De rebellen maken een reis door de trein, die hoe langer hoe meer surreëel wordt. Bong Joong-ho komt steeds weer met onverwachtse, prikkelende sets en scènes met een flinke scheut satire. Ook heeft hij een goed oog voor actiescènes. Een van zijn deugden is dat hij weet vast te houden aan shots, in de plaats van snel te knippen. Cinefielen kunnen daarnaast genieten van de vele invloeden uit de filmgeschiedenis in Snowpierces, van Battleship Potemkin, The Wizard of Oz, Blade Runner en vooral het werk van Terry Gilliam, naar wie zeer direct wordt gerefereerd.

Bloeddorstige opstand
Er zijn ook wat minpuntjes aan Snowpiercer: de film is iets te lang en de personages zijn wat kleurloos. Dat laatste is niet zo erg, zolang de actie domineert. Op het slot, als Evans wordt geconfronteerd met de waarheid achter de trein èn de consequenties van zijn eigen bloeddorstige opstand, heeft de film moeite met alle thema’s, plotlijnen en karakterontwikkelingen bevredigend af te ronden.

Complexe thema’s
Maar Snowpiercer is geen special effects film die louter lippendiensten bewijst aan complexe thema’s. De film neemt zijn onderwerp serieus, stelt vragen en biedt geen simpele antwoorden. En tegelijkertijd is het entertainment van de bovenste plank. Snowpiercer is een superieure prestatie.

Geef een reactie

Laatste reacties (6)