4.664
62

Dichter

Radiopresentator, jurist en in 2009 stadsdichter van Beverwijk

Knellende panty

Een goed verzorgde vrouw heeft alles in zich om leiding te geven

‘Vrouwen en de maatschappij’ dat is iets anders dan ‘mannen en de maatschappij’. In het bijzonder in het zakelijk leven. We leven in een maatschappij waren mannen de overhand hebben. Ik bedoel: zij besturen en organiseren. Vrouwen doen dat in mindere mate. Vrouwen werken in dienst, zijn vaak dienstvaardig.

Neem nou het zakelijk kleden. Mannen dragen een pak en vrouwen dragen een mantelpak. Vrouwen worden geacht hun benen te tonen. Ze hullen zich in rokken, tonen hun vrouwelijkheid en dragen om hun benen verschrikkelijke dingen die panty’s worden genoemd. Ik ben blij als het zomer is want dan hoef ik die dingen niet te dragen. De meeste vrouwen zijn er wel blij mee, een panty slankt af en verbergt alle oneffenheden. Ik geef toe: met de panty kun je elegant zijn met koud weer. Ik knutsel er graag mee, omdat ik van open schoenen hou. Als ik ga stappen dan wil ik graag open schoenen dragen. Ik knip vaak de tenen eraf, zodat je mijn eigen gelakte tenen ziet. Niemand die dan merkt dat ik een panty aan heb.  

De panty is een symbool voor de vrouw in de maatschappij. Vrouwen moeten mooi zijn, ook in het zakelijk leven, terwijl mannen steevast in gestreken overhemd mogen lopen en een afschuwelijke slabbetje dragen die stropdas wordt genoemd. Zelfs de blote hals wordt verbannen. De vrouw wordt daarentegen bekneld door haar eigen panty. Dienstvaardig en mooi. Receptionisten, stewardessen zijn niet voor niets vaker vrouw. 

Ik zie al nu een aantal mannen steigeren en roepen: Nou, denk jij dat het een pretje is om in zo’n pak te lopen. Nee, niet echt. Een verstikkende stropdas? Nee, maar het is praktisch en het kost minder tijd. 

Vraag het maar aan de vrouwen. Sommigen staan vroeger op dan de gemiddelde man om er verzorgd en netjes uit te zien. Het liefste zouden vrouwen elke ochtend de kapper willen bezoeken. Ik overdrijf niet. Ik vind ook dat ze gelijk hebben. 

Waar dit gebrabbel allemaal naar toegaat: heel simpel, vrouwen hebben meer tijd nodig om er zakelijk uit te zien dan mannen. Wil dat niet zeggen dat ze ook meer recht hebben op gezag? Immers ze doen ontzettend hun best en staan vaak een uur eerder op mannen. Een goed verzorgde vrouw heeft alles in zich om leiding te geven.  

Je kunt natuurlijk een wetenschappelijk onderzoek gaan houden. Hoeveel vrouwen hebben leidinggevende functies?  De cijfers zijn al te verwachten, daar hoe je geen statisticus voor te zijn. De redenen worden altijd gevonden in huis, man, haard en kinderen. Vrouwen vinden het prettig om part-time te werken, dan kunnen ze lekker alles combineren. Ze hebben het in zich dat multi-tasken, mannen daarentegen kunnen niet multi-tasken.

Hoor je het? Dat hadden we ook zelf kunnen verzinnen, zonder de wetenschap. Toch worden de precieze aantallen elk jaar weer gemeten door verschillende organisaties en wetenschappelijke diensten. 

Je ziet dat er gewoon niets verandert, het blijf hetzelfde, een status quo. Willen mannen niet onder leiding van een vrouw werken? Daar zou nou eens onderzoek naar gedaan moeten worden. Mannen ondervragen over de positie van de vrouw in de maatschappij.

Vrouwen staan vroeger op, kunnen multi-tasken, hebben discipline voor huis en haard, man en kinderen. Geboren leiders kortom. Waarom niet in het zakelijk leven? Het knelt, als een panty.

Geef een reactie

Laatste reacties (62)