5.898
76

eindredacteur Joop

Francisco van Jole is journalist en eindredacteur van Joop.
Verder is hij politiek commentator bij De Nieuws BV en presentator van Draad, een politieke talkshow in Arminius te Rotterdam.

Knuffel je opponenten

Een van de onverwachte gevolgen van dat iedereen slimmer is geworden, is wel dat domme mensen nu net genoeg inzicht hebben verworven om te beseffen dat ze dom zijn

cc-foto: el legowo, wikimedia

Er wordt vaak gezegd dat linkse mensen slimmer zijn dan rechtse en dat die wetenschap de ware reden is voor de opkomst van het populisme. Woede en afgunst over de ongelijke verdeling van intelligentie zijn namelijk toegenomen in het rijk der dommen. Dat weet u als lezer van de linkse Joop zelf ook wel maar omdat we nu eenmaal graag voor eigen parochie preken – nog zo’n slimheid, het christendom heeft er de wereld mee veroverd – leg ik het toch maar even uit.

Door internet en digitalisering zijn we namelijk allemaal slimmer geworden. Kijk maar naar de zeggingskracht van een selfie van een gemiddelde influencer op social media en je ziet hoe pover Rembrandt daar bij afsteekt. Met de kennis van nu hè? Of open Twitter en je ziet een publiek debat waar de simpele oude zielen van het Forum Romanum hun vingers bij af zouden likken. Zij moesten het doen met tegeltjeswijsheden van types als Marcus Aurelius, wij hebben mediawijsgeren als Wierd Duk met zijn totaalvisies.

Een van de onverwachte gevolgen van dat iedereen slimmer is geworden, is wel dat domme mensen nu net genoeg inzicht hebben verworven om te beseffen dat ze dom zijn. Dat steekt natuurlijk. Het is alsof de goudvis ineens het concept vissenkom begrijpt. Iedereen die de documentaire Finding Nemo heeft gezien – en begrepen – weet waar dat toe leidt. Dus komen de dommen in opstand tegen de slimmen, oftewel de elite, de grachtengordel en niet te vergeten de weermannen.

Maar ik dwaal af, nog zo’n linkse ziekte. Het gaat me er om dat steeds meer linkse politici nu zo’n slimme strategie volgen dat rechts met open ogen in hun val loopt. Het is een doortrapte variatie op de free hugs campagne die een jaar of tien geleden zo populair was dankzij internet.

Argumenten doen er steeds minder toe, dat is al langer bekend. En aan het dommenleger zijn die sowieso niet besteed, daar telt alleen de beeldvorming. Dus wat doen die uitgekookte linkse politici? Ze gaan hun gevreesde tegenstanders knuffelen. Die laatsten weten prompt niet waar ze moeten kruipen. Ik bedoel hoe moet je je verweren tegen knuffels? Dat kan niet. Ondertussen is de boodschap duidelijk. Die ultrarechtse tegenstander verguist normaal gesproken de hele dag linkse types, ze moeten ontslagen worden als leraar, of journalist en als weerman natuurlijk, en nu worden ze ineens zelf door dat demonische links geknuffeld. Dan weet je als populistische kiezer wel hoe de hazen lopen als een koe ze tracht te vangen. Op dat soort hypocriete zakkenvullers moet je niet meer stemmen. Guilt by association noemen ze dat op internet. Werkt altijd. Geniaal.

Laatst bracht GroenLinks-Kamerlid Zihni Özdil de strategie veelzeggend in de praktijk met de ultrarechtse stokebrand Sid Lukassen die de wetenschap wil zuiveren van linkse elementen. Nee, hij doelt daarbij niet op scheikunde. Lukassen was uitgenodigd om in de Tweede Kamer zijn baanbrekende – pun intended, dat snapte u wel – visie uiteen te zetten. Özdil ondervroeg hem vlijmscherp: Hoe moet dat concreet? Lukassen stond acuut met de mond vol tanden. Ja, de nazi’s mogen dan volgens sommige wetenschappers hoogbegaafd zijn geweest, hun erfdragers zijn met een aanzienlijk lager IQ behept.

Na afloop sloeg Özdil toe, nam de zichtbaar verblufte Lukassen in een stevige houdgreep en ging breedlachend met hem op de foto. Je hoeft geen wetenschappelijk onderzoek naar de erfelijkheidsproblematiek binnen de Urkse gemeenschap te hebben gedaan om te zien wie de slimste van de twee is. Een beeld zegt vaak meer dan duizend woorden, waarvoor trouwens toch niemand meer tijd heeft om ze te lezen.

Bij GroenLinks is het inmiddels uitgegroeid tot campagne-strategie. Corinne Ellemeet bijvoorbeeld prees op Twitter uitgebreid PVV-Kamerlid Fleur Agema. Op 4 mei nog wel, de dag dat we volgens de PVV de slachtoffers van de volgens hen linkse nazi’s herdenken. Perfecte timing. Agema heeft meteen een groot probleem. Ik bedoel, als zo’n GroenLinks-type iets vindt dan ben je daar als PVV-stemmer van nature meteen tegen maar natuurlijk helemaal op zo’n dag. Dus ik acht de kans klein dat Agema bij de volgende verkiezingen nog op de lijst staat na deze kus des doods. Briljant.

Bij de PvdA – waar ze traditioneel voorop lopen met dit soort geraffineerde technieken – doen ze het al veel langer. Iedereen weet nog hoe Lodewijk Asscher zijn campagne om partijleider te worden lanceerde met een lang interview bij GeenStijl. En zie, het heeft hem geen windeieren gelegd. Als de PvdA zo slim blijft dan maakt spitzenkandidaat Frans Timmermans een mooie foto waarop hij Nigel Farage knuffelt. Of Marine Le Pen. Voilà! Meteen de stembusoverwinning in de pockets.

Alleen jammer dat niet iedereen ter linkerzijde die strategie begrijpt. Best wel gek ook, je zou toch verwachten dat linkse kiezers de achterliggende nobele motieven wel zien. Maar domheid tref je nu eenmaal overal. In die zin is het ook een soort iq-test voor de kiezer, nog zo’n rechts ideetje dat door links gewoon wordt doorgevoerd. Gewoon net voor de verkiezingen. De afgelopen dagen hoorde je mensen zeggen dat ze niet meer op GroenLinks gingen stemmen vanwege die foto. Özdil sprak er schande van in nrc maar dat was vast voor de bühne. Want ook hij weet best wel dat links sterker wordt als de aanhang wordt gezuiverd van de dommen die niks begrijpen. Zo sla je ook nog eens twee vliegen in een klap.

En het mooiste van deze strategie? Rechts kan die niet eens imiteren! Ik herinner me nog een debat waarbij iemand na afloop een foto van de opponenten wilde maken. De rechtse opponent wist niet hoe snel hij zich uit de voeten moest maken. Als de linkse deelnemer zo slim en snel was geweest als de politici had hij hem gewoon gegrepen en flink geknuffeld. Doodknuffelen, was dat trouwens niet altijd al een linkse strategie?

Geef een reactie

Laatste reacties (76)