954
1

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variërend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Kom met je billen van die stoel af en beweeg die benen!

Gedraag je als een ADHD-kind anders want grote kans op een hoog cholesterolniveau, dikkere buikomvang en een slomer metabolisme.

Wij weten het toch: Een zittend leven leidt tot rampspoed. Wij zijn niet gemaakt om lang achter elkaar te zitten. Die benen zitten niet aan ons lichaam om ons af en toe naar de auto te brengen. Of naar een toilet dichtbij te vervoeren. Ze zijn bedoeld om voortdurend te bewegen. Ook als je reuze sportief bent en twee keer in de week flink aan sport doet, maar de rest van de tijd de zetel van je stoel aan je voelt vastgeplakt doe je het niet goed.

Het probleem is namelijk die zittende levensstijl, de te intieme relatie tussen je achterwerk en een zachte ondergrond. Die manier van leven is als een contract dat je afgesloten hebt met een aantal chronische aandoeningen op latere leeftijd. Om te beginnen met diabetes2. Wat je nodig hebt is een beweeglijke levenshouding. Dat je als een kind met adhd niet rustig kunt zitten, telkens opstaat en iets doet.  Dat je die benen laat bewegen, want als je zit zijn de spieren in je onderlichaam niet actief bezig het bloed naar je hart te pompen en dat kan leiden tot een hoog cholesterolniveau, dikkere buikomvang en een slomer metabolisme.

Probeer die boodschap maar eens over te dragen aan mensen die gemiddeld acht uur per dag op hun kont zitten. Dat ga ik hier dus ook niet doen. Nee, ik wil iets vertellen over een onderzoek waaruit blijkt dat als je drie uur zit en in die periode drie korte wandelingen maakt de bloedvaten van de benen genoeg functioneren om te zorgen dat je een beetje gezond blijft.

Het is een onderzoek van niets hoor. Dus als je graag zit kun je dat als argument gebruiken om toch lekker te blijven zitten. Elf mannen zonder overgewicht en in de leeftijd tussen 20 en 35 jaar oud, deden aan twee onderzoeken mee. Ze werden eerst op een stoel gezet en bewogen hun benen niet terwijl met een bloeddrukmeter de bloeddoorstroming in de grote bovenbeenbloedvaten werd gemeten: bij het begin, na één, twee en drie uur. Bij het tweede onderzoek ging het ook zo´n beetje, maar moesten ze na een half uur, anderhalf uur en na tweeëneenhalf uur van hun stoel af en de loopband op om vijf minuten te lopen met een snelheid van vijf kilometer per uur. Daar hoef je geen superatleet voor te zijn.

Wat zagen die onderzoekers? Dat door het zitten de functie van de bloedsomloop in de benen met vijftig procent werd verminderd. Ik wed dat als we zouden lezen dat zoiets met proefdieren in een experiment werd gedaan we behoorlijk zouden protesteren. Dat kan toch niet, zomaar een deel van de lichaamsfuncties van die arme dieren voor de helft platleggen. Vragen in de Kamer! Door vijf minuten per uur te lopen werd dat effect teniet gedaan.

Ik zeg niets meer en laat het hier maar bij, want ik moet nu even vijf minuten lopen.

Volg Ivan Wolffers ook op Twitter
Ivan schrijft voor Joop elke dag een Gezond Weetje van de Dag: 
klik hier voor een overzicht


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reactie