1.225
23

Econoom en jurist

Antonie Kerstholt (1951) is econoom en jurist. Hij heeft meer dan dertig jaar praktijkervaring als advocaat, bedrijfsjurist en management consultant.

Antonie is ook initiatiefnemer van diverse juridische websites, waaronder www.overeenkomst.nl. Daarnaast schreef hij het boek 'Ondernemen in zwaar weer' en is hij gastspreker voor diverse brancheverenigingen.

Kom vrijwillig de overheidsmaatregelen na om griep- en coronabesmettingen te beperken

We helpen elkaar dan door deze onzekere winter heen

Na mijn terugkeer in Nederland, na een langdurig verblijf in Spanje vanwege de coronapandemie, verbaas ik me over mijn landgenoten waar het betreft hun houding ten opzichte van de overheid die voor hen alles moet regelen om de kans op besmetting zo gering mogelijk te maken. Wees blij dat in Nederland veel beschermingsmaatregelen zelf genomen kunnen worden om de kans te verkleinen dat je door griep en corona besmet wordt, of anderen ongewild besmet.

In Spanje ben ik er gewend aan geraakt dat het dragen van een goed masker als je buiten bent, snel went en niet altijd als zeer belastend en onprettig ervaren hoeft te worden. Dat geldt ook voor het gezonde ritueel van vaak je handen wassen en 1,5 meter afstand bewaren als dat nodig mocht zijn.

corona
cc-foto: emmapatsie

Bewezen is inmiddels dat deze simpele maatregelen het griepvirus vorig jaar redelijk buiten de deur wisten te houden. Door het niet meer verplicht zijn van voornoemde maatregelen, geven deskundigen thans aan dat er een periode aanbreekt met vele onzekerheden over de impact  van het naderende griepvirusseizoen. Nu in combinatie met een uitbraak van coronabesmettingen, waarbij de kritische factor in Nederland is en blijft de capaciteit van IC-bedden om ernstig zieke patiënten te kunnen opvangen en behandelen. In theorie kunnen er nog steeds latente doemscenario’s manifest worden.

Belangrijk bij het voorkomen van zo’n doemscenario is proberen om de te verwachten besmettingsgolven te temporiseren zodat de ziekenhuizen niet snel in de problemen hoeven te komen. Des te meer mensen zich laten vaccineren des te beter dat wordt geacht om deze vertraging in de besmettingen te kunnen bewerkstelligen.

Of dat lukt is uiterst onzeker. De overheid zet wel vol in op het vergroten van de groep corona-gevaccineerden. Alsmede op het promoten van de griepprik voor kwetsbare patiënten en leeftijdsgroepen.

De vraag rijst waarom kwetsbare patiënten niet zelf maatregelen nemen om een besmettingskans op griep en corona te verkleinen door vrijwillig de hiervoor genoemde maatregelen in acht te nemen, gedurende de tijd dat corona nog steeds aanwezig is en vele burgers zich om hen moverende redenen niet laten vaccineren. Dat recht heeft gelukkig iedere Nederlander.

Gevaccineerde mensen kunnen nog steeds anderen besmetten en alleen dat feit al zou een reden voor gevaccineerde burgers kunnen zijn om de niet meer verplichte maatregelen toch in acht te nemen als de situatie daar om vraagt. Vrijwillig!

Dat helpt de zorgmedewerkers, de overheid en nog belangrijker we helpen elkaar dan door deze onzekere winter heen. In een land waar het begrip vrijheid hoog in het vaandel staat is het toch wel opvallend dat vele burgers alleen iets doen als de overheid dat verplicht. Zonder acht te slaan op eigen verantwoordelijkheid om jezelf en anderen beter te beschermen.

De overheid doet er verstandig aan om naast de promotie om je tegen de griep en corona te laten vaccineren, ook aandacht te besteden aan een intensieve publiciteitscampagne om vrijwillig de bewezen effectieve maatregelen van maskers dragen, afstand te houden en regelmatig je handen te wassen, na te komen. Om niet alleen jezelf beter te beschermen maar ook je gevaccineerde en ongevaccineerde medeburgers!


Laatste publicatie van Antonie Kerstholt

  • Ondernemen in zwaar weer

    99 handige tips om te overleven

    2009


Geef een reactie

Laatste reacties (23)