494
13

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variërend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Korte werkweken houden het hele gezin gelukkiger en gezonder

Iedere dag een gezond weetje. Vandaag: Met meer deeltijdbanen zijn we allemaal beter af, maar moet de overheid dat betalen?

Ivan Wolffers schrijft elke dag een gezond weetje, gebaseerd op onderzoeken met merkwaardige en soms ongelofelijke uitkomsten. Door de weetjes van Wolffers leer je van alles over bijvoorbeeld verschillende ziektes, medicijngebruik en gezond afvallen, maar ook over de vaak komische verschillen tussen mannen en vrouwen.

Wel eens van Jörgen Larsson gehoord? Ik ook niet, maar vanmorgen kwam ik een artikel over zijn werk tegen op een site met wetenschappelijk nieuws die mijn aandacht trok. Hij heeft een dissertatie geschreven, iets wat echt niet zo opzienbarend is, want in elk land van enige omvang worden er jaarlijks duizenden geschreven. Misschien is het interessant voor een kleine groep wetenschappers, maar zelfs dat gebeurt niet vaak.

Larsson deed echter iets waar mensen graag over lezen: een statistische analyse van 20.000 ouders en geluk. Hij vond dat ouders korter moeten werken. Allebei een deeltijdbaan van maximaal 35 uur. (voor wie niet goed in Zweeds is, er staat een Engelse samenvatting op pagina 27-31).

Korte werkweken houden het hele gezin gelukkiger en gezonder. Om dat te realiseren denkt hij na over een toelage van de overheid voor gederfd inkomen, voor de duur van een paar jaar. “We hebben een nieuw type tijdsbeleid nodig op politiek niveau”, roept hij dapper.

Zou dat misschien wat onrealistisch kunnen zijn? Ja zeker, met meer deeltijdbanen zijn we allemaal beter af, maar moet de overheid dat betalen? Dergelijke ideeën over een verzorgingsstaat zijn toch een beetje voorbij? Misschien niet in Zweden.


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (13)