Laatste update 18:46
6.286
77

Historicus

Han van der Horst (1949) is historicus. Hij schreef onder meer The Low Sky: understanding the Dutch', Nederland: de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu, Een bijzonder land, het grote verhaal van de Vaderlandse geschiedenis, Onze Premiers en Schep Vreugde in het Leven, Levenslessen uit de grote depressie. Op elke laatste zondag van de maand is hij om elf uur in de ochtend te horen als boekbespreker in het VPRO-radioprogramma over geschiedenis OVT.

Krijg allemaal het lazarus en fuck de angst- en de haatzaaiers

Al dat gejaag op elkaar, al dat aanwijzen van schuldigen en zondenbokken levert geen enkele bijdrage aan de oplossing van de grote maatschappelijke problemen in Nederland.

Je bent nooit wat je wilt zijn. Mijn diepste verlangen is dat ik zorgvuldig mijn pandjesjas voor de spiegel recht trek. Witte bloem in het knoopsgat.  Ik zet mijn hoge hoed op en klem de wandelstok onder de arm. Daarna ga ik naar het casino  waar ik net op tijd Ginger Rogers ontmoet.

There may be trouble ahead
But while there’s music and moonlight and love and romance
Let’s face the music and dance
Before the fiddlers have fled
Before they ask us to pay the bill, and while we still have that chance
Let’s face the music and dance

Maar dat is allemaal een onvervulbare wensdroom. In werkelijkheid leef ik in een tijd van naargeestige pretbedervers waarin scherpslijpers het debat beheersen en elkaar de schuld geven van het kwaad in de wereld. Nu eens grijnst op de televisie Wierd Duk ons aan om te vertellen wat je allemaal niet mag zeggen en wie er worden ontzien. Dan weer verschijnen Sylvana Simons of Anousha Nzume ten tonele om hun beschuldigingen te uiten. Ook zij weten het kwaad te lokaliseren.

cc-foto: Zervas

Waar Wilders, Duk of Baudet het kwaad vooral aantreffen bij moslims en emigranten, nemen de beide dames vooral de ‘witten’ op de korrel. Altijd hebben de anderen het gedaan en zijn zij zelf het slachtoffer. Zo worden maatschappelijke problemen gebagatelliseerd tot een eenvoudige schuldvraag waarvan je jezelf vrij mag pleiten. Jij bent immers degene die iets wordt aangedaan. Je bent zelf nergens verantwoordelijk voor. Dat zijn de anderen. Jij wilt genoegdoening. Jij wilt dat er gedaan wordt wat jij zegt en je denkt dat dit de betekenis is van het werkwoord “luisteren”.

Al dat gejaag op elkaar, al dat aanwijzen van schuldigen en zondenbokken levert geen enkele bijdrage aan de oplossing van de grote maatschappelijke problemen in Nederland. Integendeel, daardoor wordt de aandacht van de inhoud afgeleid. In plaats van dat de verschillende bevolkingsgroepen gezamenlijk knelpunten onder ogen zien, zetten zij zich tegen elkaar af. Er zit in zulk een conflict, ten onrechte als debat aangeduid, geen enkele ontwikkeling, Dezelfe aantijgingen vliegen eindeloos heen en weer. Dat is vermoeiend. Dat verveelt. Dat irriteert, kaulo werede geëtter allemaal om het een beetje op zijn Surinaams te zeggen.

Ik wens me vandaag aan dit gelul te onttrekken. Ik zet een behoorlijke koptelefoon op. Ik sluit mijn computer aan op het grote scherm. Krijg allemaal het lazarus. Fuck de angst- en haatzaaiers. Laat ze schreeuwen in de marge waar ze mede blijkens de verkiezingsuitslag thuishoren. Maestro music please.


Laatste publicatie van Han van der Horst

  • Zwarte Jaren

    Nederland in de Tweede Wereldoorlog

    2020


Geef een reactie

Laatste reacties (77)