2.453
47

Historicus

Han van der Horst (1949) is historicus. Hij schreef onder meer The Low Sky: understanding the Dutch', Nederland: de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu, Een bijzonder land, het grote verhaal van de Vaderlandse geschiedenis, Onze Premiers en Schep Vreugde in het Leven, Levenslessen uit de grote depressie. Op elke laatste zondag van de maand is hij om elf uur in de ochtend te horen als boekbespreker in het VPRO-radioprogramma over geschiedenis OVT.

Laat de schoonmakers van de NS niet in de steek

De directie is zelfs van plan eigen personeel in te schakelen om de wagons te reinigen. Vroeger had je daar een woord voor die mensen die zich lieten inhuren: maffers

Wie in een trein stapt, krijgt te zien waarom de schoonmakers van de NS terecht een hoger loon eisen. Ze hoeven maar een halve dag weg te zijn of de wagons veranderen in een vuilnisbelt. Het moet wel bijzonder zwaar werk zijn om al die troep bij elkaar te vegen en weg te brengen. Om maar te zwijgen over de hardere schoonmaakwerkzaamheden want het is natuurlijk niet mis wat er allemaal aan de zolen van de dames en heren reizigers kleeft en wat ze zoal nog meer lozen, mochten zij na een avond stappen met hun dronken kop toch nog de trein naar huis weten te bereiken.

 De NS – een winstgevend bedrijf en als het  niet van die domheden zou uithalen zoals met de Fyra nog veel winstgevender – gunt de schoonmakers echter geen behoorlijk loon. De directie is zelfs van plan eigen personeel in te schakelen om de wagons te reinigen.

Ze probeert de staking dus te breken. Vroeger had je een woord voor de mensen die zich daartoe lieten inhuren: maffers. Zij werden niet alleen door de stakers maar door alle zelfbewuste werknemers met de nek aangekeken, want dat dóe je niet: in een conflict tussen het personeel en de patroons de partij van de laatsten kiezen.

Daarom horen personeelsleden van de NS te weigeren om schoon te maken. Ze zijn geen partij in het conflict tussen de spoorwegmaatschappij en de schoonmakers. Zij zijn er ook niet voor aangesteld. En hun superieuren horen ze niet voor een moreel dilemma te stellen. Daarom moeten personeelsleden van de NS die aangesproken worden op werkweigering, onmiddellijk juridische steun krijgen van de vakbonden, in dit geval ook als ze geen lid zijn.

Tegelijkertijd is het verbijsterend dat de enige aandeelhouder van de NS dit allemaal laat gebeuren. Dat zijn de belastingbetalers, die in dezen vertegenwoordigd worden door staatssecretaris Mansveld, nota bene van de PvdA. Zij laat niets van zich horen. Zij zwijgt. De directie van de NS krijgt kans om onder het eigen personeel maffers te ronselen. De schoonmakers laat zij in de kou staan, hun eigen strijd strijden, wat ook de gevolgen mogen zijn.

Helaas verwacht je tegenwoordig van een PvdA-politicus niets anders. 

Ondertussen is het te hopen dat het NS-personeel de rug recht houdt. Dat heeft tenslotte ook al het nodige aan onbekwaamheid en misgrepen van de directie te verduren gehad.  De schoonmakers hebben een overwinning dubbel en dwars verdiend.


Volg Han ook op Twitter

Beluister dit opiniestuk hier

Het nieuwste boek van Han is De Mooiste Jaren van Nederland (1950-2000)


Laatste publicatie van Han van der Horst

  • Zwarte Jaren

    Nederland in de Tweede Wereldoorlog

    2020


Geef een reactie

Laatste reacties (47)