Laatste update 21 maart 2019, 21:02
6.859
59

Acteur

Nasrdin Dchar (1978) won in 2011 het Gouden Kalf voor Beste Acteur in de film Rabat, tevens werd hij genomineerd voor een Rembrandt Award voor dezelfde film. Naast Rabat is hij ook te zien in de films Tirza, Lotus en Süskind. In het theater is hij een veel gevraagde gast-acteur bij Het Toneel Speelt waarbij hij in De geschiedenis van de familie Avenier en Ghetto te zien was. Bij het Ro-theater speelt hij in King Lear, het veel geprezen Branden, Kust en Oedipus (voorjaar 2013). Zijn succesvolle solovoorstellingen De titel is focking lastig en Oumi ('mijn moeder') zijn in 2012 weer terug op het toneel. Ook is hij te zien in de succesvolle serie ’T Schaep in Mokum en de bioscoopfilms De Groeten van Mike en Valentino.

Laat de verschrikkingen in Utrecht en Christchurch ons niet uit elkaar drijven

'Xenofobie viert hoogtij. We worden al jaren geïnjecteerd met angst. Angst voor de ander, angst voor het vreemde, angst voor verandering.'

Ik wil naar aanleiding van de verschrikkelijke aanslagen van gisteren in Utrecht en van vrijdag in Christchurch nog graag even iets kwijt.

Allereerst gaan mijn gedachten uit naar alle slachtoffers, zowel in Utrecht als in Chirstchurch, hun families en vrienden, de getuigen en de hulpdiensten!

Afgelopen vrijdag was een zwarte dag. Zoals we die al vaker meegemaakt hebben bij andere aanslagen. Onschuldige mensen afgeslacht door terreur. Afgelopen vrijdag waren het mensen die voor het vrijdaggebed in de moskee waren. Jong en oud, man en vrouw. Mensen uit allerlei windstreken. Maar die 1 ding gemeen hebben. Het geloof. Islam. En om die reden afgeslacht zijn door een rechts-extremistische terrorist.

Weet je wat ik het ergste vind van toen ik het nieuws op social media voorbij zag komen. Ik was niet verrast. Ik was geschokt, en boos en verdrietig. Maar het verraste me niet. En dat zegt heel veel over de tijd waarin we leven.

Wat ik ook op social media voorbij zag komen, was een tweet van Ruud Koopmans. De man die bijvoorbeeld in zijn onderzoek verklaart dat de hoofddoek de beste voorspeller is voor moslimfundamentalisme. Mijn moeder draagt een hoofddoek. Mijn moeder is de liefste en meest zorgzame vrouw die ik ken. Is zij een fundamentalist? Volgens Ruud zou dat zomaar kunnen. En deze Ruud tweet: “Vandaag zijn we allemaal moslim. Want dit is een aanval op ons allemaal en alles waar we voor staan.” Ik werd misselijk toen ik zijn tweet zag en reageerde boos en emotioneel. Ik retweette hem met: “Beste Ruud, de rechtsextremist die dit heeft gedaan staat voor nota bene dezelfde ideologie als politici zoals Wilders en Baudet. Misschien kun je je beter uitspreken tegen die ideologie. Daar hebben Moslims veel meer aan.”

Na deze tweet werd me door heel wat (extreem)rechtse opiniemakers, journalisten en heel hun trollenlegers verweten dat ik niet de ideologie van de extreemrechtse terrorist had mogen vergelijken met de ideologie van Baudet en Wilders. Want zij staan niet voor geweld.

Ik werd in columns genoemd, in radioprogramma’s. Ik kreeg veel haat en beledigingen over me heen. En mede door mijn tweet hebben deze mensen Christchurch zo kunnen spinnen dat het niet meer ging om de aanslag van een extreemrechtse terrorist op moslims waarbij 50 doden vielen. Maar om het gevaar van het gelijkstellen van rechts-extremistische politici met de aanslagpleger.

Ik heb mijn excuses daarvoor aangeboden. Ik had niet mogen zeggen dat de ideologie van de aanslagpleger hetzelfde is als die van Baudet en Wilders. Want het grote verschil is inderdaad dat beide politici geweld afkeuren. Maar wat ik wel mag en moet zeggen, is dat we niet naïef mogen zijn over de impact van de retoriek van Wilders en Baudet. Baudet gebruikt bewust woorden als omvolking, invasie, massa-immigratie, zuiveren, homeopathische verdunning van het Nederlandse volk. En Wilders is al jaren bezig met zijn ‘Nederland is van Ons’ en zijn de-islamiseringscampagne. Hij zou het liefst willen dat alles wat maar met islam te maken heeft uit het straatbeeld verdwijnt.
Daarom vond hij het ook nodig om twee dagen na de verschrikkelijke aanslag in Christchurch de slachtoffers nog even een trap na te geven door op Facebook en twitter te benadrukken dat “Islam en vrijheid niet samengaan en de Islam niet bij onze samenleving hoort”.

De kracht van woorden mag niet onderschat worden. En al helemaal niet de herhaling ervan. Zolang je het maar vaak genoeg herhaald, gevoed door aanslagen die in de naam van ’islam’ door gekken en terroristen worden gepleegd, gaan mensen het op een gegeven moment geloven. Zo heb ik heel veel tweets voorbij zien komen waarbij mensen letterlijk zeggen dat de aanslag in Christchurch ook een vorm is van actie/reactie, oftewel eigen schuld dikke bult.

Gisteren hebben we allemaal gezien wat er in Utrecht is gebeurd. Weer een zwarte dag. Maar nu in ons eigen land. Verschrikkelijk, echt verschrikkelijk!!! En ik kan het nog steeds niet bevatten.

Het is het wachten op het motief van de gestoorde dader met enorm strafblad (ongelooflijk dat zo iemand vrij kan rondlopen). Maar vooralsnog wijst alles op een aanslag met terroristisch motief.

De politiek toont respect door alle campagnes af te lassen. Behalve 2 partijen. Je raadt het al. De partijen van Baudet en Wilders. Sterker nog, de één geeft in tweets de multiculti-samenleving de schuld en vraagt Rutte om verantwoording af te leggen. De ander vindt het de schuld van CDA en VVD. En waarop baseren ze dit: geen manifest van de dader, maar op basis van het feit dat de dader in Turkije geboren is. En nu reppen ze aan de (extreem)rechtse kant met geen woord over ethiek of over hoe walgelijk het is om over de rug van 3 vermoorde Nederlanders politiek te bedrijven en hoe gevaarlijk het is om de schuld van deze verschrikkelijke aanslag te leggen bij andere partijen.
Ik vind dit niet alleen walgelijk, maar ook ongelooflijk hypocriet!!!

Helaas is het zo dat de twee grootste uiterst rechtse partijen nu ook in de top 5 staan in de peilingen. En wat mij betreft laat dat goed zien in wat voor tijd we leven. Een tijd waarbij een deel van de samenleving zich laten leiden door angst. Angst die al jaren door media en politiek in onze samenleving wordt geïnjecteerd.

Morgen wordt er gestemd. En via deze weg wil ik alvast ‘Dankjewel’ zeggen tegen alle mensen die morgen op 1 van deze 2 partijen gaan stemmen. Dankjewel dat je stemt op een partij die mij, en met mij een miljoen Nederlanders liever kwijt dan rijk is. Dankjewel dat je liever kiest voor verdeeldheid in de samenleving in plaats van verbinding. Dankjewel dat je kiest voor een partij die harteloos is voor de mensen die hulp het hardst nodig hebben. Dankjewel dat je kiest een partij die zich wereldwijd met racisten inlaat. Dankjewel voor het kiezen voor leugens en bedrog. Dank je voor het kiezen van een partij waarvan de leider niet eens het fatsoen heeft om op tijd in de kamer te zijn voor de herdenking van de slachtoffers van de aanslag in Utrecht. Dankjewel dat je kiest voor een partij die niks geeft om de volgende generaties. Die niks geeft om klimaat. En Dankjewel dat je kiest voor een partij die haat zaait in plaats van liefde.
Dankjewel.

Xenofobie viert hoogtij. Wat ik al zei: we worden al jaren geïnjecteerd met angst. Angst voor de ander, angst voor het vreemde, angst voor verandering. We leven in een tijdperk waarbij een deel van de samenleving, gevoed door de politiek en de media, liever NEE zegt. Nee tegen alles wat maar met Islam te maken heeft. Nee tegen vluchtelingen, nee tegen klimaat, nee tegen elkaar.

Al enige tijd speel ik mijn nieuwe voorstelling JA. over de liefde. Over de verschillen. En hoe we samen de verschillen kunnen overbruggen. Als we maar willen. En wat ik in de zaal zie gebeuren is elke avond weer magisch mooi. De verbroedering. Maar ook de nieuwe inzichten die mensen krijgen, en de liefde die mensen voelen. Dat is wat ik Nederland gun. We zouden meer JA tegen elkaar moet zeggen. Daar kies ik in ieder geval voor. Ik laat me niet leiden door angst en haat, ik kies voor liefde. En op momenten als deze, waarbij een criminele gek de terrorist gaat uithangen en het land wil ontwrichten, kunnen we twee dingen doen: nog banger worden voor elkaar, of elkaar opzoeken, met elkaar praten, schouder aan schouder laten zien hoe fucking mooi en sterk ons land is.

Dus bedenk goed waar jij morgen voor kiest als je in het stemhokje staat.

Zo, dat wilde ik nog even kwijt.
Liefs.

Lees ook de reactie van Ruud Koopmans: Open brief aan Nasrdin Dchar over verbinding en fundamentalisme

Geef een reactie

Laatste reacties (59)