Laatste update 13:38
7.206
93

oud-raadslid, blogger

Martijn is geboren in 1975, opgegroeid in Berghem, heeft een tijd in Oss gewoond en is in 2012 weer naar Berghem verhuisd.

Zijn uiterlijke wilde haren heeft hij verloren, van binnen is er echter nog van alles gaande en is inmiddels al jaren lid van de Socialistische Partij en zat van januari 2015 tot 2018 in de gemeenteraad in Oss.

In zijn vrije tijd is hij vrijwilliger bij Scouting Titus Brandsma in Oss, mag hij graag wandelen door de Maashorst en kan hij genieten van een goed speciaal biertje.

Laat ophitsers niet hun gang gaan

PVV en Forum voor Democratie (FvD) maken zich vaak schuldig aan het verspreiden van ophitsende nepberichten over een aantal groeperingen in onze maatschappij: moslims, asielzoekers, allochtonen en ‘linksen’.

Een ontluisterende mini-reportage bij de NOS/Nieuwsuur donderdag. Alweer was het de PVV die onder vuur ligt vanwege ophitsende nepberichten. Kijk het filmpje vooral zelf even. Geconfronteerd met de waarheid blijft PVV’er Faber “mijn tweet klopt” liegen.

Na de toename van Syrische vluchtelingen eind 2015 was het voor de meeste mensen al duidelijk: de PVV doet er alles aan om moslims, vluchtelingen en allochtonen in een kwaad daglicht te zetten. Ze schuwen ophitsende nepberichten niet en verspreiden deze grif onder hun volgers. Mensen die daar commentaar op maken worden zonder pardon geblockt: tegengeluid wordt onmogelijk gemaakt.

Niet alleen politici
Maar vlak de gewone mensen zelf niet uit, op sociale media is het delen van ophitsende nepberichten in bepaalde Facebook-groepen en door bepaalde Twitter-accounts heel normaal. Begin 2016 vroeg ik mij dan ook af: ‘zijn sociale media de nieuwe Der Stürmer?’ Waar gaat dit ophitsen eindigen?

Vlak voor de Tweede Kamer verkiezingen in 2017 kwam Nieuwsuur met een uitzending over nepnieuws in verkiezingscampagnes. Wat gisteren op tv opnieuw onder de aandacht werd gebracht was toen al duidelijk: PVV en Forum voor Democratie (FvD) maken zich vaak schuldig aan het verspreiden van ophitsende nepberichten over een aantal groeperingen in onze maatschappij: moslims, asielzoekers, allochtonen en ‘linksen’.

Bij Nieuwsuur spreken ze over ‘nepnieuws’, maar laten we eerlijk zijn, die term is voor dit soort berichten een enorme afzwakking. We moeten het benoemen voor wat het is: fascisme.

‘Oh’, hoor ik U denken, dat klinkt wel heel erg zwaar. Dat kan zo zijn, echter, de vraag die je jezelf moet stellen is of het klopt.

Het demoniseren van moslims, asielzoekers, allochtonen en ‘links’ is bij bepaalde politici zo normaal geworden dat ze, zelfs als alle feiten wijzen op het tegendeel niet verder komen dan ‘mijn tweet klopt’ en de deur voor de pers dichtgooien.

Als Baudet (FvD) claimt dat er een ‘cultuurmarxistisch project is om de Europese beschaving te vernietigen’ en daarmee een existentiële bedreiging schetst, verkondigt hij het gedachtegoed van massamoordenaar Breivik. Daar komt terecht commentaar op.

Als reactie blijven PVV en FvD beweren dat het juist de kritische pers, de rechterlijke macht, burgerrechten groeperingen en wetenschappers zijn, die jokkebrokken. Daarmee zorgen ze voor een gevaarlijke cocktail. We zien het in het buitenland: aanslagen op politici of moslims zijn het gevolg. En ook in ons land zijn al mensen veroordeeld vanwege geweldsmisdrijven richting asielzoekers: ze maken elkaar gek met berichten op Facebook die de uitspraken van Wilders herhalen en uitvergroten.

Ongeveer een vijfde van Nederland stemt op die partijen. Dat zijn er nogal wat.

Wat kan je zelf doen?
Dit is niet normaal. Echt niet.

Het goede nieuws is: je kan er zelf iets tegen doen.

Er zijn Facebook-groepen die bol staan van dit soort ophitsende nepberichten. Wijs familieleden en vrienden op het verspreiden van ‘nepnieuws’ uit zulke groepen. En zelfs als een bericht een keertje klopt, wijs ze er dan op dat de aandacht vestigen op zulke groepen misschien niet zo handig is en laat mensen ook bij zichzelf nagaan of het wel zo verstandig is om in zulke groepen te zitten.

Rapporteer racistische tweets en Twitter accounts, ze voldoen niet aan de gebruiksvoorwaarden: samen kunnen we er voor zorgen dat het verspreiden van dit soort berichten wordt tegengegaan.

Voor Facebook geldt hetzelfde. Er is de laatste jaren meer aandacht gekomen voor dit soort berichten en de gevaren ervan. Help mee om ze te (laten) verwijderen.

Laat deze ophitsers niet hun gang gaan. Neem je verantwoordelijkheid. Verspreid ook dit artikel en help mee dit soort haat propaganda te stoppen. Nederland is je dankbaar. Ik ben je dankbaar.

Dit artikel verscheen eerder op Tonies.org.

Geef een reactie

Laatste reacties (93)