Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Laat partijen zelf hun posters plakken

  •  
09-07-2012
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
80 keer bekeken
  •  
BNNVARA fallback image
En als ze dat nalaten dan is dat een teken van luiheid en een gebrek aan verantwoordelijkheid
Politici horen gedurende het hele jaar duidelijk te maken waar ze voor staan, maar in verkiezingstijd willen ze zich altijd nog net iets meer laten zien. Om de kiezer te verleiden is het belangrijk om je te kunnen onderscheiden van andere partijen.
Deze taak is niet alleen weggelegd voor de politici, maar ook voor de trouwe leden. Zij dragen vol trots de boodschap van de partij uit op markten en pleinen. Zij zorgen dat de verkiezingsboodschap in de brievenbus belandt. En zij laten zien hoe actief de partij is door de verkiezingsborden te beplakken.
Nou ja, dat willen ze allemaal, maar in steeds meer plekken wordt dat laatste onmogelijk gemaakt. Nadat het eerder al in onder andere Groningen en Den Haag gebeurde, zijn nu ook in Amsterdam de voorbeplakte verkiezingsborden in opmars. Het lijkt wellicht democratisch dat iedere partij zijn plek heeft, maar het beknot juist de democratie.
In plaats van verschillende plakploegen die voor hun partij de posters opplakken, stuurt elke politieke partij die meedoet aan de verkiezingen van tevoren een email met haar verkiezingsposter naar de gemeente. Die zorgt ervoor dat ze door een bedrijf op de verkiezingsborden worden gedrukt.
Ongeacht achterban of ledenaantal krijg elke partij die meedoet aan de verkiezingen (in 2010 waren dat er 19) evenveel ruimte op het bord. Dus de VVD krijgt net zoveel ruimte als de partij Mens en Spirit en de PvdA krijgt net zoveel ruimte als de Evangelische Partij Nederland. Deze methode zou democratischer, eerlijker en schoner zijn dan wanneer de partijen zelf hun posters mogen plakken.
Volgens mij zijn de voorbedrukte borden juist ondemocratisch. Wat is er eerlijk en democratisch aan om alle ruimte op de borden gelijk te verdelen per partij? We verdelen toch ook niet alle Tweede Kamerzetels gelijk over alle partijen die meedoen? Dus waarom zou dat dan wel met alle ruimte op een verkiezingsbord moeten gebeuren?
Bij de traditionele aanplakborden heeft elke partij, klein of groot, de mogelijkheid om haar posters te plakken. Hartstikke eerlijk. Gewoon een kwestie van wat posters onder je arm, emmertje behangplaksel en een borstel meenemen en plakken maar. Hoe meer actievelingen bij een partij hoe meer posters je kunt plakken, dat is pas democratisch.
Daarnaast wordt ook vaak gezegd dat het beplakken van verkiezingsborden zou leiden tot een smerig straatbeeld. Het is echter onzin om daarom voorbedrukte verkiezingsborden te nemen. Aangezien er op deze borden niet meer geplakt mag worden, wordt het wildplakken juist in de hand gewerkt. Partijen zullen namelijk hoe dan ook hun best doen om op te vallen. In verkiezingstijd wil je je juist onderscheiden van de rest, en als dat niet meer op een verkiezingsbord kan, dan moet dat maar elders gebeuren.
De voorbeplakte borden bieden bovendien de politieke partijen minder ruimte om hun boodschap te uiten. Zo staan deze borden er korter doordat eerst afgewacht moet worden welke partijen definitief aan de verkiezingen meedoen. Bovendien biedt het de partijen nog maar de mogelijkheid om 1 poster te tonen en niet bijvoorbeeld wekelijks een andere actuele poster. De verkiezingsborden verworden tot eenheidsworsten die er niet meer zijn om de politieke partijen te dienen, maar enkel de inwoners zullen wijzen op de komst van de verkiezingen.
Ik ben van mening dat we vooral niet de middelen van de gemeente moeten verspillen aan deze ondemocratische voorbedrukte borden. Laat de partijen zelf hun posters plakken, dat kunnen ze prima, en als ze dat nalaten dan is dat een teken van luiheid en een gebrek aan verantwoordelijkheid. Laten we deze eigenschappen niet belonen met voorbedrukte borden.

Meer over:

politiek, opinie
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.