334
7

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variërend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Lachen om 100 jaar te worden

Iedere dag een gezond weetje. Vandaag: Wie oud wil worden moet meer lachen

Ivan Wolffers schrijft elke dag een gezond weetje, gebaseerd op onderzoeken met merkwaardige en soms ongelofelijke uitkomsten. Door de weetjes van Wolffers leer je van alles over bijvoorbeeld verschillende ziektes, medicijngebruik en gezond afvallen, maar ook over de vaak komische verschillen tussen mannen en vrouwen.

We zijn gaan geloven dat oud worden alles met cholesterol te maken heeft, liefst een zo laag mogelijk slecht cholesterol (LDL) en zo veel mogelijk goed cholesterol (HDL). Onderzoekers vonden echter dat persoonlijkheidskenmerken ook een belangrijke rol spelen bij of je ouder dan 100 zult worden.

De gegevens voor deze conclusie komen uit het Einstein’s Longevity Genes Project, waar 5000 Ashkenasi joden van boven de 95 en 750 leden van hun nageslacht werden gevolgd en geïnterviewd. De keuze voor deze groep werd bepaald omdat ze genetisch vrij homogeen zijn. De onderzoekers concluderen dat toen ze de persoonlijkheid van de 100-jarigen bepaalden, ze kwaliteiten ontdekten die duidelijk een positieve levenshouding weerspiegelden. Ze waren extrovert, optimistisch en ontspannen. Ze beschouwden lachen als een belangrijk deel van hun leven en hadden een groot sociaal netwerk. Ze deelden emoties openlijk en spaarden ze niet op. Ook hadden de honderdjarigen minder neurotische trekjes en ware ze meer gewetensvol dan een vergelijkbare selectie uit de Amerikaanse bevolking. Dus bij je volgende bezoekje aan de dokter niet je cholesterol laten bepalen, maar je persoonlijkheid?

Volg Ivan Wolffers ook op Twitter


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (7)