37.165
157

eindredacteur Joop

Francisco van Jole is journalist en eindredacteur van Joop.
Verder is hij politiek commentator bij De Nieuws BV en presentator van Draad, een politieke talkshow in Arminius te Rotterdam.

Laffe media en het racisme van Wilders

Geen wonder dat iedereen plots verbaasd is over de uitspraken van Wilders

Ineens zijn de media kritisch over Wilders. O jee, wat heeft hij nu gedaan? Dit gaat te ver! Terwijl de halve wereld allang weet wie Wilders is en waar hij voor staat, zijn de Nederlandse journalisten die hem elke dag in de gaten moeten houden ineens verrast. Alsof ze het niet zagen, alsof je het niet kón zien aankomen. Meneer Wilders, wat doet u nu?

Dat is bijvoorbeeld de houding van Pieter Klein, adjunct van RTL Nieuws, die zich in een vlammend betoog distantieert van de ‘minder! minder! minder’-orgie. Zijn open brief ‘Geert, ga je schamen’ wordt met applaus ontvangen. Dat is op het eerste gezicht geheel terecht maar kijk eens goed wat hij schrijft. Ook hij heeft het over ‘kut-marokkaantjes’, het woord waarmee het wegzetten van de hele bevolkingsgroep is begonnen. Wie kut-marokkaantjes roept, vraagt vanzelf om minder, minder, minder! Zoals degene die het heeft over bijvoorbeeld ‘jodenstreken’ niet gek moet opkijken als iemand daar op den duur een ‘oplossing’ voor gaat verzinnen. Doe niet mee met dat soort taal en ga niet mee met die manier van denken, hoe stoer je ook wil zijn.

Maar er staat nog iets anders in de open brief aan Wilders van Klein:

“we hebben je – terecht – een podium gegeven, en we hebben je snoeihard aangepakt. Keihard, maar fair.”

Ja? Is Wilders ooit snoei- of keihard aangepakt door RTL? Gek, dat heb ik dan helemaal gemist. Kijk bijvoorbeeld het interview nog eens terug dat Frits Wester met hem had de dag nadat hij de eerste keer zijn beruchte ‘minder’-plan had geuit. Wilders houdt ongestoord een minutenlange tirade tegen Marokkanen, zegt dat hij zestig procent van de Marokkaanse jongeren wil deporteren. Dit zijn de vragen die Wester stelt en de enige keren dat zijn rabiate haatzaaierij wordt onderbroken.

00:00 “Den Haag, u was gisteren op campagne in Den Haag, de stad waar u meedoet, veel ophef over uitspraken die u gedaan heeft. U zegt dat u hoopt op minder Marokkanen. Laten we even kijken en u ziet ook meteen de reactie van Hans Spekman, voorzitter van de Partij van de Arbeid.” (fragment)
00:37 “U heeft het wel even op scherp gezet gisteren he?” (Wilders barst los me een tirade tegen Marokkanen)
01:38 “Maar heeft u het dan over de criminele Marokkanen of ook over de Marokkaan die gewoon een winkeltje heeft en die z’n best ook doet voor de economie hier en z’n gezin probeert op te bouwen?” (Wilders vervolgt zijn tirade. Marokkanen moeten het land uit.)
02:08 “Het land uit maar hoe gaat u dat realiseren? Een strafblad en dan weg (Wilders legt uit hoe hij tienduizenden mensen wil deporteren)
02:39 “Maar er zijn ook Nederlanders die dat soort fratsen uithalen.” (Wilders zegt dat je die niet kunt uitzetten.)
02:45 “Die kun je niet land uitzetten. Andere partijen vinden dat u er een groep uitpikt, dat u discriminerend bent. Snapt u dat verwijt?” (Wilders vervolgt zijn tirade tegen Marokkanen)
03:38 “U zit in een nek-aan-nek race op dit moment met de Partij van de Arbeid, u bent iets gezakt in de laatste peilingen ten opzichte van vorige peilingen, eh…. Is deze opmerking ook bedoeld om die peilingen weer een boost te geven in Den Haag?”
04:35 Einde gesprek.

Is dit snoeihard of zelfs maar kritisch? Nee, natuurlijk niet. Het RTL Weerbericht is nog kritischer. Dit is meelullen en een podium geven. Geen spoortje tegengas, alleen wat vragen ter verduidelijking. Het is niet eens journalistiek meer, het is lakeiengedrag.

Het kan nog erger. Marcel Gelauff, hoofdredacteur van het NOS-Journaal, twitterde naar aanleiding van de brief van Klein:

Zelf standpunt over #Wilders innemen zou botsen met kern van onze taak als publieke nieuwsorganisatie: berichten over nieuwsfeiten.

Berichten over nieuwsfeiten. Natuurlijk. Melkboeren verkopen melk. Maar berichten ze bij de NOS ook echt over nieuwsfeiten als het om Wilders gaat? Die deed zijn beruchte uitspraak op 12 maart immers terloops voor de microfoon van het NOS-Journaal aan het einde van een ruim tien minuten durend vraaggesprek over de campagne. De NOS zette dat hele gesprek online maar lees de begeleidende tekst eens. Nergens, maar dan ook nergens, wordt melding gemaakt van de omstreden uitspraak die vervolgens dagenlang – tot op de dag van vandaag – het nieuws zou beheersen.
Pas nadat Joop het 17 seconden durende fragment er uit lichtte en voorzag van de kop ‘Wilders nu openlijk racistisch’ kwam de stroom van afkeurende reacties op gang. Als het aan de NOS had gelegen was de uitspraak van Wilders misschien wel geheel onopgemerkt gebleven.

Komt dat door onbenul of angst? Ik durf niet te bedenken wat erger is maar ik vermoed angst. Kijk maar hoe in het interview na de uitspraak ineens een Marokkaan in beeld wordt gebracht. De journalist weet waar het om gaat maar durft het niet te melden. Want de media in Nederland zijn als de dood voor Wilders. Alleen in het buitenland treft hij kritische interviewers, zoals bijvoorbeeld in Australië waar hij met zijn onzinnige praatjes in de hoek werd gedreven. Door notabene een quizmaster.

Weet je wie er in Nederland daarentegen wel kritisch benaderd worden? Niet Wilders of zijn aanhang maar zijn critici. Die worden weggezet als ‘politiek-correct’, of erger. Neem bijvoorbeeld de documentaire van Zembla uit 2010 waarin de opkomst van Wilders wordt geanalyseerd als een extreemrechts gevaar en onderzocht wordt of dat lijkt op de opkomst van de nazi’s. Een deskundige voorspelt in die aflevering dat Wilders steeds verder zal radicaliseren, dat is namelijk de enige weg die de polariserende politicus kan bewandelen om kiezers bij zich te houden. Precies wat we nu zien gebeuren. Wat waren de reacties? Zembla werd verguisd. Femke Halsema, destijds naast mediacriticus ook nog leider van GroenLinks twitterde:

Zag gisteren deel Zembla over Wilders: maakt vooroordelen over publieke omroep waar. Tendentieus, heeft met journalistiek weinig te maken.

Zulke critici hebben de afgelopen jaren ieder snoeihard kritisch geluid over Wilders de grond in gestampt. Minder, minder, minder. Tot er niets meer klonk en slechts duisternis restte. Geen wonder dat nu ineens iedereen verbaasd is dat we een racist met deportatieplannen in ons midden blijken te hebben.

Hopelijk blijft het licht nu aan en worden de media wat minder bang. Dat is misschien het effect van de verder uitstekende open brief van Klein. Dan mag hij van mij een lintje.

Geef een reactie

Laatste reacties (157)