308
0

Filmmaker, journalist

Bart Juttmann (1981) is filmmaker, journalist en tekstschrijver. Hij recenseert films voor tijdschriften en websites. Daarnaast schreef hij onder meer het scenario voor de webserie 'Ideale liefde' (2013). Andere producties zijn 'Het laatste woord' (2011); 'Thuisfront' (2008); 'De Ein fan 'e Wrald’' (2007); 'The seven of Daran; the battle of Pareo Rock' (2005-2007)

Late life crisis

Avant L'Hiver gaat over de strijd tussen klassen en de worsteling van een man met zichzelf

Avant L’Hiver opent met een ‘flash forward’. Een ernstig aangeslagen Daniel Auteuil wordt verhoord door de politie over een dode vrouw. Dat maakt nieuwsgierig naar wat er daarvoor is gebeurd. Helaas slaagt de rest van de film er niet in om dit ijzersterke begin te evenaren.


Auteuil speelt een succesvol neurochirurg, die een comfortabel, cultureel verantwoord leven leidt met zijn mooie vrouw. Maar onder hun dertigjarige huwelijk sluimert iets van vervreemding, of misschien wel een akelig geheim. Dan begint Auteuil op zijn werk en bij hem thuis boeketten rozen te ontvangen van een anonieme afzender. Tegelijkertijd kruist – schijnbaar toevallig – zijn pad met een vreemde jonge vrouw, vermoedelijk de vrouw waar het in de proloog over ging. Is zij de mysterieuze afzender van de bloemen? Met welk doel? Of is het zijn paranoia die hem parten speelt? Toch is er iets in haar wat hem tot haar aantrekt.

Unheimisch
Het is een fascinerend gegeven, maar om een of andere reden wordt de sfeer in Avant L’Hiver nooit echt spannend of unheimisch. Schrijver-regisseur Philippe Claudel beheerst het thrillerformat niet, of hij vindt het genre niet interessant genoeg. Maar ook als psychologisch drama komt Avant L’Hiver niet echt uit de verf. De film gaat over een ‘late life crisis’ van een man die het gevoel heeft dat hij een leven uit de tweede hand heeft geleid. Ook gaat het over de botsing tussen klassen en generaties, de gegoede middelbare middenklasse en jonge mensen uit de onderlaag van de bevolking.

Het zijn fraaie ideeën, maar Claudel, die romanschrijver was voor hij begon met films maken, slaagt er niet in de innerlijke wereld van zijn personages naar de oppervlakte te halen. Dus bestaat Avant L’Hiver overwegend uit een hoop alledaagse momentjes met een quasi-onheilspellende ondertoon, die de opmaat lijken naar iets interessanters, wat er maar niet komt. Pas de laatste tien minuten worden de ontwikkelingen aangrijpend en zelfs ontroerend.

Verder moet worden gezegd dat er uitstekend wordt geacteerd door Auteuil en door de onbetaalbare Kristen Scott Thomas, die de laatste jaren al haar beste werk in Frankrijk krijgt. Ook het 35mm. camerawerk is van hoge kwaliteit. Hierdoor scoort Avant L’Hiver op het randje een voldoende. Maar van de maker van Il Y A Longtempt Qui Je T’Aime verwacht ik meer dan dat.

Bart Juttmann, bekend van de webserie Ideale Liefde, bespreekt op Joop wekelijks een film. Volg Bart ook op Twitter

Geef een reactie

Laatste reacties (0)