Laatste update 11:35
5.784
35

Historicus

Han van der Horst (1949) is historicus. Hij schreef onder meer The Low Sky: understanding the Dutch', Nederland: de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu, Een bijzonder land, het grote verhaal van de Vaderlandse geschiedenis, Onze Premiers en Schep Vreugde in het Leven, Levenslessen uit de grote depressie. Op elke laatste zondag van de maand is hij om elf uur in de ochtend te horen als boekbespreker in het VPRO-radioprogramma over geschiedenis OVT.

Zelfs in het graf laat Leefbaar Rotterdam moslims niet met rust

De partij van Tanya Hoogwerf en Joost Eerdmans begrijpt weinig van wat Nederlanderschap daadwerkelijk inhoudt

Extreem rechtse stokebranden zeggen als niemand luistert wel eens: “De enige goede moslim is een dode moslim”. Maar zelfs dat lijkt te gematigd voor de Rotterdamse partij Leefbaar Rotterdam, die zich momenteel in een fase van radicalisering bevindt. Althans dat zou je bijna zeggen, nu deze partij moeite krijgt met de manier waarop veel moslims hun overledenen het liefst begraven. Prominent raadslid Tanya Hoogwerf verzet zich tegen het plan om een speciale islamitische begraafplaats in te richten. Zij vindt dat een blijk van islamisering.

moslim
Tanya Hoogwerf | Beeld: YouTube/Buitenhof

Bovendien wordt het kerkhof volgens haar vanuit het buitenland gefinancierd. Zelfs onder de grond willen de Leefbaren van de Maasstad de moslims niet met rust laten. Zij noemen het kerkhof “een brug te ver”.

Dit is niet alleen kwaadaardig, het is ook dom. In Nederland hebben katholieken en joden sinds jaar en dag hun eigen begraafplaatsen. Ook in Rotterdam. Voor de aanhangers van deze geloven is het wezenlijk om daar ter aarde te worden besteld en niet anders. Joden gaan zeer zorgvuldig om met de stoffelijke resten van overleden geloofsgenoten. Graven blijven voor altijd bestaan. Het is wel mogelijk om ze te verplaatsen maar nooit om ze op te ruimen. En dat verplaatsen gaat met bijzondere rituelen gepaard. Voor traditionele katholieken is het wezenlijk om in gewijde aarde te worden begraven. Dat recht kan alleen ontzegd worden aan personen die zich door hun gedrag buiten de kerk geplaatst hadden en dat gold vroeger als een grote schande en een ernstig probleem. Voor je zieleheil gaven de ware gelovigen dan geen cent meer.

Leefbaar Rotterdam heeft ontdekt dat islamitische graven nooit mogen worden geruimd en dat is een extra bezwaar. Dat is een onzinnig argument. Nabestaanden kunnen een graf in stand houden door opnieuw rechten te betalen. Aan zo’n eeuwigdurend moslimgraf zal ongetwijfeld een prijskaartje hangen. Probleem opgelost.

Hoe dan ook, wij hebben in Nederland een zeer lange traditie van religieus begraven. Het is ieders goed recht om dat te willen. Het is een vanzelfsprekend uitvloeisel van de kernwaarden in ons land. Wie daaraan morrelt toont aan weinig te begrijpen van wat Nederlanderschap daadwerkelijk inhoudt.

Een praktisch woord tot slot. Met dit soort uitspraken – we zagen enige dagen geleden al een aanval op ondernemerschap van niet oud-Hollandse snit – maakt Leefbaar zich als serieus onderhandelingspartner voor de vorming van een nieuw Rotterdams college steeds onmogelijker.


Laatste publicatie van Han van der Horst

  • Zwarte Jaren

    Nederland in de Tweede Wereldoorlog

    2020


Geef een reactie

Laatste reacties (35)