769
20

Journalist, publicist

Uitgever en hoofdredacteur van www.amerika.nl

Leg het Wellink maar eens uit

De bankier heeft al eerder laten zien dat hij niet ver buiten het establishment denken kan

Interessant verhaal gisteren in de NRC over een debat tussen de economen van Wijnbergen, Boot, Buiter en de centrale bankier Wellink. Niet insignificant dat de bankier nogal fundamenteel van mening verschilt met de rest (hoewel, hij is centrale bankier, Buiter werkt voor Citibank, maar is toch meer de econoom dan bankier). Die rest meent dat een hair cut voor banken die slechte investeringen maakten in Griekse obligaties noodzakelijk is, Wellink wil doormodderen. Buiter probeerde het Wellink nog één keer uit te leggen, maar onze bankier heeft al eerder laten zien dat hij niet ver buiten het establishment denken kan.

Griekenland beantwoordt inmiddels aan alle clichés die je kunt bedenken. Pensioenen naar doden, miljoenen verdienende tandartsen die geen belasting betalen, een kwart van de economie zwart, nutteloze make work baantjes: het zijn allemaal tekenen van een slecht functionerende samenleving met een ditto overheid. Jan Kuitenbrouwer voegde er de observatie aan toe dat ook in de toerisme industrie de tegenstelling tussen de snurkende Griek en de hard lopende Turk van belang is. Het is een cliché, het is flauw maar ik kan hem niet ongelijk geven, ook al speelt het in de kaart van de Rutte/Wilders simplisten. Zelf zag ik in de Atheense musea vorig jaar tientallen overbodige mensen die de tijd vulden met sms’en en slapen met de ogen open.

Ja, er is een revolutie nodig in Griekenland. Of die zo gaat komen, waag ik te betwijfelen. Eerder komen alle in de kelder weggestopte sentimenten van een samenleving die een burgeroorlog en een door de NAVO gesteunde dictatuur doormaakte weer boven de grond. We hadden Griekenland nooit moeten toelaten tot de Euro (of zelfs tot de EU). Ze logen door hun tanden. Iedereen wist dat maar negeerde het. We zijn mede schuldig. Dat levert natuurlijk geen oplossingen maar wel de verplichting om serieus mee te denken.

Dit stuk staat ook op amerika.nl

Kijk hier voor een verslag van de genoemde bijeenkomst.

Geef een reactie

Laatste reacties (20)