Laatste update 04 januari 2016, 14:57
2.291
5

schrijfster

Claudia Biegel (Amsterdam, 1957) studeerde culturele antropologie aan de UvA.

In voorjaar 2011 debuteerde ze met Foute Sarahs. Een roman over vooroordelen tegen vrouwen van vijftigplus waarvan ook een muzikaal theaterstuk is gemaakt.

Haar tweede roman Rusteloze benen volgt in 2015. Een familiedrama tegen de achtergrond van een traumatische KOPP-jeugd.

In de herfst van 2015 verscheen Verbrande levens een bundel van elf korte verhalen over waarom mensen op de vlucht slaan.

Lente 2019 verschijnt Claudia’s vierde boek over intergenerationele overdracht van oorlogstrauma’s. Het boek is gebaseerd op het oorlogsdagboek dat haar moeder bijhield in Tjideng, een Jappenkamp in het voormalig Nederlands-Indië.

Naast haar schrijfwerkzaamheden werkt Claudia Biegel als communicatieadviseur. Ze is moeder van twee kinderen en woont samen met haar man in Amsterdam.

Meer informatie: www.claudiabiegel-messcherpeteksten.nl

Leven in de moderne haatmaatschappij

Hoe doe je dat? 

Wat kan een maatschappelijk klimaat toch radicaal veranderen in die paar jaartjes dat je als mens over de aardbol ronddoolt. Zo bracht ik mijn kinderjaren door in een ‘all you need is love’-samenleving. Daarna waaide er jarenlang een calculerende wind. Een wind die het klimaat langzaam maar zeker opwarmde voor de neoliberale ‘no nonsens’-samenleving waarin de markt het leven bepaalde. Allemaal verleden tijd nu.

Tegenwoordig leven we in de haatmaatschappij. Hoopte ik nog, het is een gril en gaat wel over, op een gegeven moment moest ik erkennen dat de haatmaatschappij came to stay.

Usual suspects
Welke competenties vraagt een haatmaatschappij van zijn burgers? Ten eerste dat je er volledig voor gaat. Af en toe een beetje haten, daarmee red je het tegenwoordig niet meer. Daarnaast is het een must om maatschappijbreed te haten. Richt je jouw haat bijvoorbeeld alleen op de usual suspects zoals moslims of vluchtelingen, dan is de kans op succes vrij klein. Veel te gewoontjes. Net zoals op vakantie naar Spanje en bruin terugkomen.

De succesvolle hater is in staat om diverse groepen tegelijk te bedienen. Naast de usual suspects focust de moderne hater zich bijvoorbeeld ook op hipsters. Let wel: hipsters met of zonder baard. Daarnaast mogen toeristen niet ontbreken op het haatlijstje. Maakt niet uit of je zelf eveneens vakanties in het buitenland doorbrengt en daar precies zo irritant in de weg staat als toeristen hier. Gewoon doen en niet nadenken. Haten kent geen logica, geen argumenten of common sense.

Zoetzure haatnectar
Groot pluspunt van leven in een haatmaatschappij is dat het zo heerlijk makkelijk is. In tegenstelling tot liefde, iets waarvoor je doorgaans een leven lang keihard aan jezelf moet werken, gaat haten vanzelf. Bovendien smaakt het naar meer. Heb je eenmaal die verleidelijke zoetzure haatnectar ontdekt, wil je meer en meer en…

Toegegeven, voor mensen van de oude stempel, zoals ondergetekende, is het nog even wennen. Logisch ook. Tenslotte zijn wij afkomstig uit die gekke all you need is love-generatie. Maar hulp is onderweg. Haten voor dummies komt in januari uit en de eerste workshops dienen zich al aan.


Laatste publicatie van Claudia Biegel

  • Rusteloze Benen

    Roman

    2015


Geef een reactie

Laatste reacties (5)