1.159
30

Journalist / Programmamaker

Hasna El Maroudi (Rotterdam, 1985) is co-founder van Magazine Lilith. Ze is journalist, columnist, programmamaker en presentator. Hasna werkt o.m. voor De Volkskrant, De Correspondent en NPO Radio 1. Ook is ze het presentatiegezicht van de Vers Beton Live show. Eerder was ze redacteur bij Joop.nl. Hasna’s werk is o.m. gepubliceerd in NRC Handelsblad, Trouw, The Huffington Post en Der Spiegel.

Libanon-Israël: Oorlog begint bij een boom

HASNA EL MAROUDI Het klinkt onzinnig, om een oorlog te beginnen vanwege een boom, maar oorlogen zijn in het verleden ook wel om minder gestart. 

Afgelopen week las ik op een aantal websites de berichtgeving over een clash tussen het Israëlische leger en Libanese troepen. Verschillende media meldden dat een boom de oorzaak van het incident was.

In eerste instantie dacht ik dat een journalist een simpele typfout had gemaakt en ik het woord ‘bom’ ervoor in de plaats moest lezen, maar nee. Van bommen en granaten was er – tot nu toe- nog geen sprake. Wat wel het geval was: Israëlische militairen stoorden zich aan een boom die het zicht van een camera blokkeerde en besloten de boom om te kappen. Wat volgde was een kortstondig vuurgevecht waarbij drie Libanese soldaten, een journalist en een Israëlische officier om het leven kwamen.

Israël en Libanon zijn nu verwikkeld in een wellus-niettus ruzie waarbij beiden landen de schuld in elkaars schoenen proberen te schuiven. Unifil, de vredesmacht van de VN, heeft laten weten dat de boom ten zuiden van de Blauwe Linie staat en daarmee dus op Israëlisch grondgebied, terwijl Libanon zegt dat de linie niet de internationale grens vormt en de boom, hoewel ten zuiden van de lijn, toch zijn wortels in Libanees grond heeft.

Het lijkt erop dat de voorspellingen gemaakt in een eerder verschenen rapport van Dan Kurtzer uitkomen. In het rapport, uitgegeven door de ‘Council on Foreign Relations’, staat dat een derde oorlog tussen de buurlanden onvermijdelijk is. Het is slechts een kwestie van tijd, maar zal ongetwijfeld binnen 12 à 18 maanden plaatsvinden. Het klinkt allemaal onzinnig, om een oorlog te beginnen vanwege een boom, maar oorlogen zijn in het verleden ook wel om minder gestart. De kans dat Israël dit incident aangrijpt om een derde Libanese oorlog te starten zit er dik in.

Israël heeft Libanon gewaarschuwd zijn handen thuis te houden. Op zijn beurt sommeert Libanon Israël aan haar kant van de grens te blijven terwijl Israël doodleuk doorgaat met het kappen van bomen. Kurtzer zegt in zijn rapport dat het onwaarschijnlijk is dat Libanon het vuur zal openen op zijn buurland. Het is aannemelijker dat Israël Libanon zal proberen uit te lokken om als eerste over de schreef te gaan.

Hoewel het idee van een akkefietje om een boom banaal is, is de spanning tussen de buurlanden nu op zijn hoogst sinds de oorlog in 2006. Israël was de afgelopen maanden al op zoek naar een reden om Libanon binnen te vallen. Zo beweert Israël luchtfoto’s te hebben waarop te zien is hoe Hezbollah wapens opslaat in ziekenhuizen en scholen. Deze zogenaamde herbewapening zou in strijd zijn met VN resolutie 1701 en zou een einde kunnen betekenen van het staakt-het-vuren.

Ik vraag me toch af hoe betrouwbaar deze luchtfoto’s zijn, met in mijn achterhoofd de zogenaamde luchtfoto’s van Irak, die de VS gebruikten om de oorlog in Irak te starten. Aluf Gadi Eizenkot, de leider van het Noordelijk Commando, vertelde onlangs tijdens een lezing hoe Israël om zal gaan met een nieuwe confrontatie. Hij schuwt er niet voor harde maatregelen te nemen. Zo zei hij dat “de burgerbevolking zal worden gesommeerd door Hezbollah gecontroleerd gebied te verlaten. Daarna zullen op grote schaal massale bombardementen volgen”.

Na het horen van deze harde woorden rest slechts de vraag hoe lang Israël nog door zal gaan met het uitlokken van Libanon en doorgaat en met de kap van de bomen. Bomen zijn voor Libanon een belangrijk symbool. Op de vlag van het land staat zelfs een boom geïllustreerd. Het inhakken van de Israëliërs op de vegetatie staat daardoor gelijk aan het inhakken op Libanon. Wederom een duidelijk teken van Israël dat hoewel er een staakt-het-vuren van kracht is, er van vrede tussen de buurlanden absoluut geen sprake is en oorlog om het hoekje schuilt. 

Geef een reactie

Laatste reacties (30)