2.641
2

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variërend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Liefde is … lepeltje-lepeltje slapen?

Wat zegt de manier waarop op je slaapt over jou? Nog interessanter: wat zegt de manier van slapen over jou en je partner? 

Professor Richard Wiseman schreef het boek Night School en trad afgelopen donderdag op tijdens het Internationale wetenschapsfestival in Edinburgh. Hij beweert op basis van zijn onderzoek dat je aan de slaappositie in bed af kunt lezen hoe het met je relatie is gesteld, want echte geliefden kruipen in de nacht tegen elkaar aan.

Hallo nou, een professor die ‘op een wetenschapsfestival optreedt’. Wat voor onderzoek doet die om zijn publiek tevreden te stellen en zijn nieuwe bestseller te promoten?

Hij vroeg 1000 mensen een vragenlijst in te vullen waarin hij vroeg naar slaappositie, de kwaliteit van hun relatie en persoonlijkheid. Hij stopte alles in de computer en heeft ons te melden dat 42 procent van de ondervraagden met de rug naar elkaar toe slaapt (eindelijk rust), 31 procent bij het slapen in de zelfde richting kijkt (lepeltjes) en 4 procent tijdens het slapen met het gelaat naar elkaar toe ligt (mond-op- mond beademing). Verder heeft hij ontdekt dat 12 procent van de paren minder dan vijf centimeter bij elkaar vandaag ligt en 2 procent meer dan 60 centimeter bij elkaar vandaan ligt te ronken.

Dat betekent allemaal nog niets, maar dan gaat hij het met de overige ingewonnen informatie combineren en meldt dat 94 procent van de paren die elkaar op een of andere manier aanraken gelukkig in de relatie zijn tegenover 68 procent van de paren waar men ’s nachts geen contact met elkaar houdt. En hoe verder ze van elkaar vandaan sliepen des te ongelukkiger ze met hun relatie zijn.

Wat concludeert professor Wiseman daaruit? Als een arts met een patiënt zit en hij wil iets ver zijn relatie weten hoeft hij alleen maar naar de voorkeursslaaphouding te informeren. Dat past misschien wel bij het gesundes Volksempfinden, maar klopt dat echt?

Het werkt bij mij op de lachspieren. Details graag mijnheer de wijze man. Hoe groot is bijvoorbeeld het bed waar mensen in slapen? Als je kleinbehuisd bent en het met een smal bedje moet doen zal je dichter bij elkaar liggen tijdens het slapen. Heb je een groot bed omdat je een groot platform voor het bedrijven van de liefde wilt hebben en niet tevreden bent met altijd het zelfde standje – op elkaar en hop-hop-hop want meer ruimte is er niet – dan is de kans dat je in de loop van de nacht van elkaar afdrijft groot. De professor weet toch wel hoe vaak we in de nacht draaien. We liggen niet bepaald vastgeplakt ’s nachts in bed. En we worden standaard ’s morgens ergens anders in bed wakker dan waar we de avond ervoor begonnen.

En wat denkt de onderzoeker dat mensen met een slechte relatie zullen zeggen als ze gevraagd worden naar hoe ver ze van hun partner afliggen? Voor hen is de afstand in hun beleving veel groter dan voor de mensen die hun relatie als een goede beoordelen. Ze hebben de afstand heus niet met een centimeter vastgesteld. Een vragenlijstwetenschapper die cijfertjes en percentages nodig heeft voor zijn circusnummers?

 

 

Volg Ivan Wolffers ook op Twitter
Ivan schrijft voor Joop elke dag een Gezond Weetje van de Dag: 
klik hier voor een overzicht

 

 

 

 

 


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (2)