1.476
65

Oud-wethouder Amsterdam Bos en Lommer

Fouad Sidali is sinds mei 2008, namens de PvdA, wethouder in het Amsterdamse stadsdeel Bos en Lommer. Zijn portefeuilles zijn Onderwijs en Jeugd, Welzijn en Zorg, Werk en Inkomen en Kunst en Cultuur.
Sidali werkte na zijn studie Journalistiek als redacteur bij het NOS-journaal en later als verslaggever bij Hart van Nederland van SBS. In 2003 verruilde hij de journalistiek voor het woordvoerderschap. Hij werd bestuursvoorlichter voor het college van burgemeester en wethouders in Amsterdam.

Lieve, dikke Kerstman het is tijd om te ‘Sonja Bakkeren’

Dikke mensen zijn het synoniem van vrolijkheid en gezelligheid. Maar obesitas is niet iets om je vrolijk om te maken. Laat de Kerstman het goed voorbeeld geven en volgend jaar met een 25 % kleinere buik verschijnen

Je hoort het wel vaker dat dikke mensen het synoniem zijn van vrolijkheid en gezelligheid. Dat zou best wel eens kunnen, maar feit is dat te dik zijn slecht is voor miljoenen mensen in de wereld. Het is daarom niet meer van deze tijd dat de Kerstman nog steeds te dik is.

Rond de kerstdagen tot aan oudejaarsdag vieren we met z’n allen feest. Een feest waarbij er volop wordt genoten met veel eten en drinken. Dat de Kerstman dik is, geeft naar mijn mening een verkeerd signaal af aan onze kinderen. Juist deze man zou mede kunnen helpen om overgewicht tegen te gaan.
Uit onderzoek van wetenschapper Nathan Grills blijkt dat Santa Claus meer invloed heeft op kinderen dan Ronald McDonald, de clown van de hamburgerketen. Ernest Berger, president van Santa America vindt dat de koekjesetende Kerstman van zijn slee moet komen en meer moet gaan bewegen. Bijvoorbeeld door te gaan schaatsen of fietsen. Ik ben het hier roerend mee eens.

Even inzoomen op het Amsterdamse stadsdeel Bos en Lommer met haar 30.000 inwoners, waar ik wethouder ben. In dit stadsdeel zijn er 9000 inwoners van 16 jaar en ouder met overgewicht. Bij 990 inwoners is er zelfs sprake van ernstig overgewicht. 3000 inwoners geven aan behoefte te hebben aan hulp bij afvallen. U zou zeggen: los het op. Dat doe ik dan ook. Door voorlichting aan ouders en op scholen. Door speciale activiteiten gericht op meer bewegen. Door meer subsidie te verstrekken aan sportactiviteiten etc.

Aan de andere kant denk ik dat het ook ieders eigen verantwoordelijkheid is om goed met zijn of haar lichaam om te gaan. Allereerst de Kerstman dus. Volgend jaar zou de Kerstman in buikomvang met 25 procent moeten verminderen. Bedrijven en reclamemakers zouden hierbij het voortouw moeten nemen. Volgens jaar dus weer een vrolijke, gezellige Kerstman maar dan wel één die aan het ‘Sonja Bakkeren’ is geslagen.

Laten we onze kinderen en ook de ouderen het goede voorbeeld geven. Dikke mensen zijn wat mij betreft vooral mensen. Dat ze synoniem staan voor vrolijkheid en gezelligheid, daar heb ik geen problemen mee. Waar ik wel problemen mee heb is het overgewicht en ernstige overgewicht van deze mensen. Obesitas is namelijk niet is om vrolijk van te worden.
Prettige Kerstdagen en een obesitas-vrij  2010

Geef een reactie

Laatste reacties (65)