22.232
294

Televisiepresentator

Lieve Geert Wilders…

Is er nog wel ruimte voor kritiek?

Op zijn website reageerde presentator Arie Boomsma de afgelopen maanden op tweets die hij ontving naar aanleiding van de aankondiging van zijn nieuwe televisieprogramma, Van Hagelslag naar Halal. Berichten veelal van PVV-aanhangers die hun mening niet onder stoelen of banken staken. Gevat ging hij in op de verslagjes van 140-tekens, maar nu zijn programma bijna op tv verschijnt, is het tijd om de grote leider zelf op zijn tweets aan te spreken.

Lieve meneer Wilders, ik ben al enige tijd in gesprek met mensen die hun enthousiasme voor uw partij niet onder stoelen of banken steken. Mensen die reageerden op de aankondiging van mijn nieuwe programma, Van Hagelslag naar Halal, dat vanaf 24 november te zien is op tv. Nu het programma klaar is richt ik mij tot u, meneer Wilders. U bent tenslotte toch een beetje het opperhoofd van al die mensen. Dank voor uw tijd en het aandachtige lezen, alvast.

Het is goed dat u er bent. Veel Nederlanders voelen zich door u vertegenwoordigd. Daarvan zijn die peilingen een hard bewijs. En wie dan begint over het vertekende beeld van die virtuele draagkracht, dat het slechts een vage indicatie zou zijn, opgestuwd door de angsten en zorgen in onze samenleving, is een kniesoor. Zelf ben ik er juist trots op dat wij in een democratie leven waar ruimte is voor de PVV. En niet zo’n beetje ruimte ook. 38 zetels. Ga er maar aanstaan.

En weet u wat ik zo goed vind aan uw koers? U durft te kiezen. Veel politieke partijen maakten in de afgelopen tien jaar de fout zich plotseling op de massa te richten. Sinds de massamedia zo’n beetje alles in ons leven dicteren, is ook de politiek een allemansvriend geworden. You can’t please them all, moet u gedacht hebben, in dat heerlijke steenkolen Engels waarmee u al die YouTube-video’s vult. En het werkt. Iedereen weet waar u voor staat. Of in ieder geval waar u tegen staat. De tijd dat mensen op een kerstborrel met het schaamrood op de kaken toegaven dat ze toch wel enige sympathie koesterden voor uw denkbeelden, is lang vervlogen. Dat soort dingen zegt men tegenwoordig gewoon hardop. En toch voelt het voor mij nog een beetje als een gewaagde uitspraak, omdat u en ik bijkans tegenovergesteld denken over onze samenleving. Maar #kominverzet roept u op, dus daar gaan we; complimenten meneer Wilders.

Parijs
De terroristen van Daesh zijn uw belangrijkste bondgenoot. Ze vormen voor u een verzekering om nog jaren relevant te blijven. Hun corruptie van de koran is uw garantiebewijs. Zolang zij de barbaar uithangen, zullen de mensen luisteren naar wat u roept. Maar andersom is het veel interessanter. U bent namelijk vooral hún bondgenoot. Daesh heeft namelijk maar één strategie; zorgen dat moslims in de westerse samenleving regelrecht tegenover de rest komen te staan. Zodat er een vruchtbare voedingsbodem is voor extremisme, haat, uitsluiting en isolement.

Het kwaad stroomt, net als water, naar de laagste plek, meneer Wilders. Het is onze verantwoordelijkheid, en voor u als politicus zelfs een taak, dat die laagste plek in onze samenleving geen bron is voor criminaliteit, extremisme en andere negatieve ontwikkelingen.

Het is te makkelijk om u te vergelijken met een andere sterke leider die zich richtte op een zondebok in de samenleving. Dat weiger ik te doen. En toch is er wel iets dat u gemeen heeft met die alom verguisde Führer. Jullie verkwanselen allebei een onmiskenbaar talent en politiek charisma aan de verkeerde koers. Er zijn dagen dat ik echt droevig word als ik u over het Haagse toneel zie huppelen. U bent één van de weinige politici die de kunst van het redevoeren verstaan, de standvastigheid hebben die nodig is voor hervorming en die niet bang zijn om te benoemen waar het misgaat. Dat zijn er niet zoveel. Tel uw zegeningen, meneer Wilders, tel ze één voor één, en vergeet er geen. Het zijn politieke talenten waarmee u prachtige dingen kunt doen, maar in plaats daarvan sleurt u ze door het slijk, gebruikt u ze om tweedeling te creëren in een samenleving die juist verbroedering nodig heeft. Maar het is nooit te laat, meneer Wilders.

Kom in verzet. Gooi het roer om! Ik vind dat de allermooiste eigenschap die een leider kan hebben. Fouten toegeven. Tot inzicht komen. Terwijl de ratio van populariteit schreeuwend aan de zijlijn staat, dwars tegen de keer in durven luisteren naar wat het hart fluistert. Liefde, respect, dromen, verandering, saamhorigheid. Nederland als land voor iedereen die zich er thuis voelt en veilig. Hoop.

Belooft u mij dat u volgende week naar van Hagelslag naar Halal kijkt? De moeders en dochters in de serie staan symbool voor onze samenleving. Hoe ga je om met mensen die bij je horen, maar voor een ander geloof kiezen? Wat doe je met vooroordelen? Is er nog wel ruimte voor kritiek? Wat betekent acceptatie? En welke rol speelt de liefde bij dit alles?

Dit artikel is een ingekorte versie van Arie Boomsma’s open brief aan Wilders. De volledige brief en de tweets waar Boomsma op reageert, lees je hier

Geef een reactie

Laatste reacties (294)