Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Lieve landgenote, lieve Koningin

  •  
29-12-2009
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
50 keer bekeken
  •  
BNNVARA fallback image
Wij leven heden ten dage in twee werelden. De echte van vlees en bloed en alle lichamelijke ongemakken en geneugten die daarbij horen. Daarnaast leven wij in de virtuele wereld, waarin uiterlijk en afstand er niet toe doen.
Of om het anders te zeggen: on the internet nobody knows you’re a dog, deep down in the Achterhoek. U als ons staatshoofd, Koninklijke Hoogheid, vreest dat door het toenemend leven in de virtuele wereld het gemeenschapsgevoel verloren gaat.
U bent van diverse kanten direct via twitter en internet bekritiseerd om uw zienswijze. De kern van de kritiek was dat de vele mogelijkheden om te communiceren mensen juist weer socialer maken en hen juist het gevoel te geven weer ergens bij te horen. Sinds er internet is hebben mensen met een zeldzame ziekte over de hele wereld elkaar kunnen vinden. Daalde het aantal zelfmoorden onder homoseksuele jongeren in homovijandige landen omdat ze via internet en email wel anoniem met lotgenoten konden praten. Kunnen mensen die gebonden zijn aan huis door een handicap hun ‘huis’ uit komen.
Vinden de leden van de oppositie in Iran elkaar. Maar ook de opstand in het Oostblok voor de val van de Berlijnse muur was niet mogelijk geweest zonder de voorlopers van email en internet. Door moderne communicatiemiddelen vonden mensen elkaar die tot dan toe elkaar niet konden bereiken ondanks dat ze een gemeenschappelijk belang hadden.
Uwe Koninklijke Hoogheid realiseert u wellicht ook niet dat dankzij de relatiesites vele mensen elkaar hebben gevonden. Mensen die in de echte wereld van vlees, bloed en de beperking van dorp of een saaie werkomgeving nooit de liefde van hun leven hadden kunnen vinden. Mensen die niet op de leuke feestjes en happenings komen waar veel potentieel huwelijksmateriaal rondloopt. Internet als de moderne huwelijkmakelaar heeft de oude koppelaarster op glorieuze en superieure manier vervangen. De moderne communicatiemidden zijn dus een zegen voor het nieuwe gemeenschapsgevoel dat zich niet door plaats, afstand of uiterlijk laat beperken.
Dat wij onaardiger en agressiever zijn geworden dankzij de mogelijkheid om een oprisping achter te laten op websites is ook maar de vraag. Kwam u vroeger wel eens in de kroeg en heeft u de gesprekken aan de borreltafel toen gehoord? Ook vroeger mopperden wij collectief wat af. Toen was er zelfs nog meer te mopperen. Onze welvaart was lang niet zo hoog als nu. Van inspraak hadden nog maar weinig bestuurders gehoord. Het niveau van sociale bescherming was lager dan nu. Misschien is dat wat u eigenlijk zo verbaast. Dat we ondanks een periode van ongekende welvaart zo lopen te mopperen op alles en iedereen die ‘boven’ ons gesteld zijn. Maar wie is er nu boven ons gesteld? Wij, het volk zijn uiteindelijk de macht. Wij het volk kunnen kiezen wie we ons laten besturen en weer wegsturen als het ons niet bevalt. Als we u konden kiezen als koningin hadden we dat ook gedaan, dat blijkt uit diverse internetpolls. Dat zal u toch moeten verheugen, dat u ook op internet streetcredibility heeft.
Op internet is echter geen hiërarchie. Iedere mening telt. Al tellen al die miljoenen meningen steeds minder omdat er zoveel meningen zijn. Sinds Andy Warhol iedereen 15 minutes of fame gunde is het gedaan met de unieke meningen van unieke mensen. We zijn allemaal uniek geworden en daarmee allemaal een stuk gewoner. Het BN-nerschap is ook niet meer wat het geweest is. De tijd van twee televisiezenders is voorbij. De tijd waarin we allen wachten op een bericht van de premier om toch vooral rustig te gaan slapen, troost vonden in de kersttoespraak van de koningin en de wereld konden duiden aan de liefhebbende hand van Wim Kan. Toen zaten we gezellig samen voor de tv, in die tijd ook verguisd als asociaal medium. Die tijd komt nooit meer terug, al deed u een goede poging om het nieuwe sociale medium te verguizen.
Maar ik moet u een ding nageven. Uw kersttoespraak van dit jaar zorgde weer voor reuring en deining. Er wordt nog steeds naar u geluisterd! Ook al bent u een hele gewone koningin, onder de mensen, en heeft uzelf een gewone opvoeding gehad en dat ook aan uw kinderen gegund, toch bent en blijft u een heel bijzondere landgenote. Met uw eigen unieke mening. Die we dan ook graag vernemen. Alleen, dat moet u ons niet euvel duiden, uw volk praat nu ook over u via de vele moderne communicatiemiddelen.
Lieve groet, uw medelandgenote Vos

Meer over:

opinie, media
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.