Laatste update 14:45
2.464
17

Oprichter House of Animals en Animals Today

Karen Soeters is hoofdredacteur van animalstoday.nl en werd in augustus 2007 benoemd tot directeur van de Nicolaas G. Pierson Foundation, het wetenschappelijk bureau van de Partij voor de Dieren. Zij was projectleider van de veelbesproken klimaatfilm ‘Meat the Truth’, verantwoordelijk voor daarop volgende documentaire ‘Sea the Truth’ en een van de makers van een visueel document over onverdoofd ritueel slachten.
Naast deze activiteiten is ze werkzaam als docent mediapsychologie aan de Hogeschool van Amsterdam bij het Instituut voor Media en informatiemanagement en is Karen bestuurslid bij de Nederlandse Vegetariërsbond en bij Bont voor Dieren.
Tijdens haar studie communicatiewetenschap aan de Universiteit van Amsterdam heeft ze naast beleidsstudies en publieksstudies ook recht en politicologie als verdieping gevolgd. Karen Soeters volgt de problematiek met betrekking tot dierenwelzijn en milieu al zo lang als zij zich kan herinneren. Na haar studie is Soeters werkzaam geweest als onderzoeker voor onder andere een internationaal onderzoeksbureau in New York. Daarnaast is ze als consultant voor verschillende organisaties actief geweest.

Deze Limburgse carnavalstraditie is afschuwelijk en illegaal

"De ganstrekkers in Grevenbicht denken dan misschien boven de Nederlandse wet te kunnen staan, maar wij gaan door tot dit walgelijke evenement helemaal is gestopt."

Ondanks dat het bij wet verboden is heeft vandaag in het Limburgse Grevenbicht, gemeente Sittard-Geleen, wederom het gruwelijke ganstrekken plaatsgevonden. Bij het ganstrekken hangt men een speciaal voor dit evenement geprepareerde en gedode gans ondersteboven aan een touw. ‘Stoere’ mannen te paard rijden daar onderdoor en proberen de kop van het dier af te trekken.

Ter verduidelijking: het zelf doden van katten en honden door particulieren is per 1 juli 2014 strafbaar. Door een maas in de wetgeving was dit, hoe onvoorstelbaar ook, voorheen niet strafbaar. Alleen wanneer aangetoond kon worden dat het dier slachtoffer was geworden van mishandeling werd het strafbaar. Om een einde te kunnen maken aan het dit bizarre Gawstrèkke – oftewel ganstrekken – in het Limburgse Grevenbicht, is in de bepaling die per 1 juli 2014 geldt ook de gans opgenomen.

Daar trekken de ganstrekkers in Grevenbicht zich echter niks van aan. Zonder er ruchtbaarheid aan te geven gaan zij ondanks dit wettelijke verbod gewoon door met hun gruwelijke praktijken, zo blijkt uit door Animals Today gemaakt beeldmateriaal:


Als ik hier naar kijk kan ik mij eigenlijk niet voorstellen dat dit in 2017 is gemaakt, en al helemaal niet dat dit beeld in Nederland is gemaakt. Er staan gewoon kinderen bij. Wat doet dit met hun beeld van hoe je met dieren om kunt gaan? Het is toch meer dan onvoorstelbaar?

Ongeloof en afschuw
Op basis van de Kamervragen van de Partij voor de Dieren zei zelfs toenmalig staatssecretaris Bleker dat het ganstrekken niet getuigt van respect voor het leven van dieren en van respect voor het dode dier. In 2013 organiseerden wij een petitie tegen het ganstrekken die door 13,463 mensen werd getekend. Al veel eerder heeft de beroepsvereniging van dierenartsen, de KNMvD, zich ook faliekant tegen het ganstrekken uitgesproken. Ze veroordeelden daarbij ook de dierenarts die eerder een gans voor dit spektakel heeft gedood en geprepareerd:

De KNMvD, beroepsvereniging van dierenartsen in Nederland, heeft met ongeloof en afschuw kennis genomen van het bericht dat een dierenarts betrokken is bij het carnavalsspektakel ‘ganstrekken’ in het Limburgse plaatsje Grevenbicht. Het doden en prepareren van een dier louter en alleen met vermaak als doel past niet binnen de beroepscode die de leden van de KNMvD onderling hebben afgesproken.

Dierenartsen hebben een voorbeeldfunctie als het gaat om de omgang met dieren. Zij worden geacht de belangen van het dier te bewaken en dieren met respect te behandelen. Daarin past absoluut niet het doden van een dier voor een luguber spel.

Toen ik Pascalle Plusquin, het Statenlid van de Partij voor de Dieren in Limburg, hierover belde zei ze het volgende:

Tradities dienen daar te eindigen daar waar dierwelzijn en ethiek in het gedrang komen. In alle overige Limburgse plaatsen worden folkloristische tradities met een houten of papier-maché vogel gevierd. Bij onze oosterburen wordt er ook een kunstgans gebruikt vanuit respect voor het dier. Ik begrijp ook niet dat de burgemeester van gemeente Sittard-Geleen zich niet inzet om hier een einde aan te maken. Het is absoluut onaanvaardbaar dat men zich in Grevenbicht niet aan de wet houdt.

Aangifte
Mensen in het dorp verklaarde aan ons (undercover) team dat de ganzen niet worden doodgeschoten, zoals rond Schiphol maar worden doodgespoten door een dierenarts. ‘Veel minder erg voor die gans’, zo beargumenteerden ze. Maar dit is dus precies in strijd met de wetgeving anno 2017. Daarom ga ik morgen aangifte doen bij de politie. Deze keer niet van bedreiging door de ganstrekkers, zoals vorige keer (ze wilden mij graag aan de hoogste boom hangen) maar nu wegens het overtreden van de wet.

De ganstrekkers in Grevenbicht denken dan misschien boven de Nederlandse wet te kunnen staan, maar wij gaan door tot dit walgelijke evenement helemaal is gestopt. Zoals Ghandi zei: de beschaving van een samenleving valt af te meten aan de wijze waarop ze omgaan met dieren.

Geef een reactie

Laatste reacties (17)