2.493
240

Historicus en docent in het voortgezet speciaal onderwijs

Max van Lingen is bestuurslid van de Internationale Socialisten en medeorganisator van de manifestatie tegen racisme en uitsluiting van afgelopen 30 oktober.

Links moet verzet tegen bezuinigingen niet aan Wilders overlaten

Alleen door zelf initiatief te nemen kunnen we voorkomen dat Wilders de strijd tegen bezuinigingen kaapt om zijn eigen haatzaaierij te verspreiden

Terecht stelt Chris Verweij dat ‘het verzet van de PVV niet het onze is’. Maar dat betekent ook dat links de verantwoordelijkheid heeft om zelf dat verzet te organiseren.

In de laatste peilingen kan de coalitie van Rutte en Samsom op nog maar 34 zetels rekenen. Dit is het gevolg van gebroken verkiezingsbeloftes en het voortzetten van keihard bezuinigingsbeleid. De koopkracht daalt al vier jaar op rij en de werkloosheid is inmiddels gestegen tot 8,7%, het hoogste niveau sinds de jaren 80. Ondertussen is het kabinet bezig om de volgende bezuinigingsronde voor te bereiden van 6 miljard.

Het is duidelijk waar dit kabinet voor kiest. Terwijl minister Asscher gebruik maakt van de retoriek van Wilders en Oost-Europeanen tot zondebok maakt voor de werkloosheid worden door de overheid maar liefst 40.000 thuiszorgwerkers de laan uit gestuurd. De bezuinigingen worden als een onvermijdelijk gevolg van de crisis gepresenteerd, maar de superrijken die op grote schaal belasting ontwijken blijven nog altijd buiten schot. Ondertussen voorspelden analisten afgelopen weekend in NRC dat de beursgang van ABN Amro slechts 12 miljard gaat opleveren: 20 miljard minder dan de staat er een paar jaar terug in stopte om de bank te redden.

Maar het gebrek aan populariteit is niet genoeg om een einde te maken aan deze coalitie. De peilingen zijn voor de PvdA en de VVD eerder aanleiding om elkaar nog steviger vast te houden. Dat blijkt bijvoorbeeld uit de uitspraken van Jeroen Dijsselbloem afgelopen week over de PvdA. Dit kabinet kan alleen gestopt worden wanneer verzet wordt georganiseerd.

Chris Verweij slaat de spijker op zijn kop wanneer hij stelt dat de PVV ‘in plaats van een analyse en een oplossing een stel totaal irrelevante zondebokken’ biedt. Het project van Wilders bestaat er uit om de terechte onvrede over het kabinetsbeleid om te buigen naar haat jegens alles wat links of allochtoon is. Hij wordt daarbij in de kaart gespeeld door het verraad van de PvdA. De mensen die in 2012 op deze partij stemden om Rutte weg te sturen zijn van een koude kermis thuis gekomen. Eenmaal in de regering besloot de PvdA om samen met de VVD het oude beleid voort te zetten.

Maar het ‘verzet’ van Wilders tegen de bezuinigingen is evenmin oprecht. In een rapport van de SP zetten Arjan Vliegenthart en Tijmen Lucie uiteen hoe Wilders als gedoogpartner van het eerste kabinet Rutte instemde met miljardenbezuinigingen op het onderwijs en de zorg en met de verhoging van de pensioenleeftijd. Ook maakte hij geen einde aan het totaal uit de klauwen gelopen avontuur met de JSF en bleef hij vierkant achter de villasubsidie staan. Voor de bühne doet Wilders alsof hij tegen bezuinigingen is, maar in de praktijk hanteert hij dezelfde logica als Rutte en zijn trawanten.

Het is echter niet genoeg om op te merken dat het ‘verzet’ van Wilders niet het onze is. Wat we nodig hebben is links verzet tegen de bezuinigingen. Zolang Wilders de enige is die de straat op gaat tegen de bezuinigingen zal hij in zijn opzet slagen. Na de afgelopen verkiezingen trok de partijraad van de SP de conclusie dat de partij in de campagne ‘te voorzichtig’ was geweest. Maar helaas geeft de SP opnieuw het initiatief uit handen door zelf geen actie te ondernemen.

Een flink aantal linkse organisaties heeft daarom de handen ineengeslagen om op de zaterdag na Prinsjesdag in Amsterdam tegen de bezuinigingen te protesteren. Want alleen door zelf initiatief te nemen kunnen we voorkomen dat Wilders de strijd tegen bezuinigingen kaapt om zijn eigen haatzaaierij te verspreiden. Willen we de bezuinigingen daadwerkelijk stoppen dan hebben we een sterker en strijdbaarder links nodig. Maar een dergelijk links wordt alleen opgebouwd door strijd. We hopen dat de SP alsnog besluit daaraan deel te nemen. Samen staan we immers sterker: jong, oud, zwart, wit, haal het geld waar het zit!

Geef een reactie

Laatste reacties (240)