1.402
26

Schrijver

Hassan Bahara (1978) werd geboren in Teroua n'Ait Izou (Marokko). Hij is columnist bij NRC en criticus bij de Groene Amsterdammer en schrijver van de roman Een verhaal uit de stad Damsko.
Bahara publiceerde in de Volkskrant, het NRC Handelsblad, Vrij Nederland en Contrast Magazine.

Lucky_luk

Inlichtingendiensten staren zich blind op islamitisch extremisme. Een voorbeeld is Breivik, een Nederlands voorbeeld is blogger Martien Pennings van amsterdampost.nl

Deze zin in het afgelopen dinsdag verschenen AIVD-rapport Het jihadistisch internet brengt een herinnering naar boven: “…lokale [jihadistische] netwerken in Nederland zijn sinds 2006 flink verzwakt, al tijden weinig actief en kennen […] een beperkte aanwas.”

In 2000/2001 breng ik veel tijd door op de site maroc.nl. Veel Marokkaans-Nederlandse jongeren doen dat. Het is een plek waar we slap kunnen kletsen, maar waar we ook ernstige discussies voeren over politiek en maatschappij. Na 11 september 2001 worden de discussies op de site hard en bitter. Iemand die regelmatig reageert op de site is een jongen die zichzelf lucky_luk noemt. Een streng religieuze jongen die fel en gefrustreerd uithaalt als je het niet met hem eens bent over politiek en geloof. Veel leuker vind ik hem tijdens de quizzen die je op de chat van maroc.nl kunt spelen. Hij wint altijd van me. Vandaar z’n pseudoniem: lucky_luk, typt sneller dan zijn schaduw.

Begin 2002 haalt lucky_luk het landelijke nieuws, onder zijn echte naam: Ahmed el Bakiouli (21). Hij is dood. Doorzeefd met kogels. Het nieuws toont beelden van zijn levenloze lichaam op straat. Niet een straat in Eindhoven waar hij is opgegroeid, maar in Kasjmir, India.

Wat hij daar te zoeken had, was de jihad die hem de martelaarsdood moest brengen. Samir A., Mohammed B. en de Hofstadgroep moesten nog in het nieuws komen. Ahmed ging deze jongens met een religieuze doodswens voor. Ik zag lucky_luk per comment op maroc.nl radicaliseren, hij gleed publiekelijk af van een virtuele naar een reële strijd.

De AIVD beweert in het rapport dat door effectief antiterrorismebeleid de jihad de laatste jaren zijn aantrekkingskracht op jongens als lucky_luk verliest. Zou kunnen. De taal van de jihad lijkt in ieder geval verder naar de marge verdreven. Op maroc.nl wordt nog weleens gescholden op politiek en maatschappij, soms met goede reden, maar even vaak is het een pathetisch wentelen in de slachtofferrol. Oproepen om met het zwaard de islam te verdedigen kom ik er niet meer tegen. Er wordt streng gemodereerd[. Een site waar Nederlandse jihadverheerlijkers zich verzamelden, thabaat.net, is ook alweer een paar jaar offline.

Na de terreuraanslag vorig jaar van de Noor Anders Breivik, gingen stemmen op dat de inlichtingendiensten zich blind staarden op islamitisch extremisme en geen oog hadden voor radicalisering van extreem rechtse types. Op de site amsterdampost.nl verscheen enkele dagen geleden een stuk van ene Martien Pennings die in een lange geweldsfantasie de executie beschrijft van ‘nazislamitische hoeren’ als Jolande Sap en Femke Halsema. Onder het stuk een instemmende reactie van ‘Harry’ die islamitische landen “met plezier allemaal zou wegbaggeren”.

Het is niet het enige artikel op die site van deze meneer waar de moordzucht van afdruipt. Eergisteren schreef hij:

Als ik op straat regelmatig boerka’s ga tegenkomen, dan sluit ik niet uit dat ik op mijn gevorderde leeftijd nog bij een vorm van gewapend verzet ga.”

Ik lees het en herken de in bloed gedrenkte taal van lucky_luk.

Dit stuk verscheen eerder in NRC en op de weblog van Hassan Bahara
Volg Hassan Bahara op Twitter

Geef een reactie

Laatste reacties (26)