Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Maak een einde aan moderne slavernij

  •  
24-11-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
Er moet een overkoepelende EU-organisatie komen die mensenhandel aanpakt
Zondag 25 november is de Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen ter herdenking van het feit dat 52 jaar geleden de zusters Mirabal in de Dominicaanse Republiek werden vermoord door dictator Trujillo. Helaas is geweld tegen vrouwen, meer dan vijf decennia na dato, nog steeds aan de orde van de dag. Ook in Nederland, onder meer door mensenhandel en gedwongen prostitutie.
Regelmatig worden we in de media geconfronteerd met verhalen van meisjes en vrouwen – uit onder andere Oost-Turkije, de Westelijke Balkan of Oekraïne – die door mensenhandelaars met een aantrekkelijk toekomstbeeld naar West-Europa worden gelokt. Sommige van hen kiezen uit vrije wil voor het werk in de prostitutie, anderen onder dwang, maar eenmaal aan het werk worden de meesten uitgebuit en vernederd. Gehoorzamen ze niet, dan worden ze mishandeld of bedreigd met geweld tegen familieleden.
Om mensenhandel stevig aan te pakken is een brede, internationale aanpak en Europese samenwerking onmisbaar. In het Europees Parlement is dan ook in de voorbije jaren belangrijke wetgeving in de strijd tegen mensenhandel aangenomen.
Lange tijd konden mensenhandelaren misbruik maken van de verschillen in (strafrechtelijke) wetgeving tussen de lidstaten. Door het gelijktrekken van strafmaatregelen kunnen mensenhandelaren in de gehele EU dezelfde sancties tegemoet zien en krijgen zij geen kans meer om deze te ontlopen. Hierdoor kunnen mensenhandelaren, in iedere Europese lidstaat, voor 10 jaar in de cel belanden.
Op dit moment wordt er gewerkt aan ‘pluk ze’ wetgeving, die ervoor moet zorgen dat geld dat met criminele activiteiten verdiend wordt gevorderd kan worden. Want uiteindelijk draait het voor de mensenhandelaren slechts om één ding: geld. Dit geld kan dan onder andere worden ingezet voor compensatie, bescherming en opvang van de slachtoffers.
Deze maatregelen zijn belangrijke stappen, maar we zijn er nog niet. Hoe eerder mensenhandel kan worden ontdekt, hoe beter dat is voor de slachtoffers. Daarom pleit ik voor een overkoepelende EU-organisatie, die als platform dient voor alle maatschappelijke organisaties in heel de EU en die gemeenschappelijke diensten kan opzetten om mensenhandel snel op te sporen.
Ter illustratie: in veel Europese landen is een speciaal nummer om mensenhandel te kunnen melden. Het Europees Parlement heeft zich inmiddels uitgesproken voor een telefoonnummer dat door heel Europa moet werken, en de Europese Commissie heeft dit inmiddels onderzocht. Een overkoepelende EU-organisatie voor mensenhandel zou een basis kunnen leggen voor samenwerking van verschillende Europese organisaties waarop ook een EU-telefoon nummer kan worden ontwikkeld.
Ik roep de Nederlandse overheid op zich in te zetten voor het oprichten van een overkoepelende EU-organisatie die mensenhandel aanpakt. Hiermee komen we weer een klein stapje dichterbij een Europa zonder mensenhandel.

Meer over:

politiek, opinie
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.