1.300
32

Politiek filosoof

Politiek filosoof en eigenaar van praktijk de Redenarij. Gespecialiseerd in democratische gesprekken en deliberatieve democratie. Oneindig geïnteresseerd. Adviseert over - en betrokken bij - vooral morele en ethische vraagstukken (duurzaamheid, bewust leven, rechtvaardigheid ), politiek en de Europese Unie. Wil altijd meer leren en bijdragen aan positieve verandering.

Maak legalisering wietteelt onderwerp van de verkiezingen

Blijkbaar is de VVD ook weer niet zo erg voor eigen verantwoordelijkheid

We zitten vast. Vast in denkpatronen waarvan sommigen ons al eeuwen in gijzeling houden. Veel idealen hebben we voor gestreden en gewonnen. We kennen nu een algemeen kiesrecht; homo’s worden gelijk behandeld en er wordt gepoogd om prostitutie te reguleren. Maar laten we niet onderschatten hoe hardnekkig lang de mensheid in dit laatste in ontkenning is geweest. Al sinds het jaar nul is prostitutie een onderdeel van het leven en zelfs nu proberen mensen nog om de legalisatie terug te draaien.

De war on drugs is even hardnekkig en mensen zullen hier later met onbegrip op terug kijken. Illegale drugs faciliteert criminelen. De onzichtbare slachtoffers zijn lastig te tellen, maar de slachtpartijen in Mexico zijn een zichtbaar dieptepunt. Alleen in 2011 zijn er daar 13.000 mensen gestorven in de war on drugs. Dat is slechts in 1 jaar en in 1 land. Om mensen tegen zichzelf te beschermen worden duizenden mensen geslachtofferd: hoera voor het vertrouwen in de mens. Mensen maken natuurlijk slechte beslissingen, alleen dat doen mensen nu ook al, geen enkele war on drugs heeft de beschikbaarheid van drugs namelijk langdurig teruggebracht. Welke reden houden we dan over? Oh ja, we willen verslaving voorkomen, alleen, er zijn geen aanwijzingen dat illegale drugs minder verslaafden maakt dan legale drugs. Haalt u zich even alle drugscriminaliteit gerelateerde krantenkoppen voor de geest en tel daar honderdduizenden slachtoffers in Zuid-Amerika en de rest van de wereld bij op en stel uzelf dan de vraag: in welke wereld zou ik veiliger zijn, in welke wereld zou er minder lijden zijn. De wereld waar drugs illegaal zijn, of de wereld waar drugs legaal zijn?

Nederland is een aardig voorbeeld: softdrugsgebruik is gelegaliseerd, terwijl Nederlanders niet meer wiet roken dan elders. Helaas zijn we in Nederland op zijn minst nog half achterlijk. Wietteelt is nog illegaal; het bekende achterdeur probleem van legale verkoop door coffeeshops terwijl ze geforceerd worden illegaal in te kopen. Als gevolg is Nederwietteelt van hobbyisten naar criminelen verschoven. Zo staan we ook in Nederland toe dat de criminaliteit onnodig toeneemt, terwijl de politie kostbare tijd verspilt met het oppakken van telers die een legaal product kweken en er regelmatig slachtoffers vallen. Legale teelt neemt niet alleen de criminaliteit daaromtrent weg. Het voordeel is dubbelop: vrijgekomen politietijd kan gebruikt kan worden voor werkelijke misdaad.

Durft er een politieke partij in Nederland zijn nek uit te steken voor legale wietteelt? Er zijn partijen zoals GroenLinks, D66 en de PvdA die voor gereguleerde wietteelt zijn. Maar hebben dit geen van alleen onderwerp van de verkiezingen gemaakt de laatste jaren. Laat ze dit naar voren brengen, breng het luid en duidelijk naar voren in de 2e kamer verkiezingen van 2012! Crisis? Ik ben wel crisismoe ondertussen. Tijd om opnieuw te strijden voor idealen, er zijn er nog genoeg over. Bent u voor regulering van de wietteelt? De VVD, CDA en PVV zijn in elk geval tegen, blijkbaar is de VVD ook weer niet zo erg voor eigen verantwoordelijkheid. Als u voor regulering bent dan zijn dit dus niet uw partijen.

Geef een reactie

Laatste reacties (32)