1.338
4

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variërend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Man redt zichzelf, vrouw iedereen

Iedere dag een weetje. Vandaag: waarom worden vrouwen socialer in stressvolle situaties en mannen juist niet? 

Onderzoekers wilden de hypothese toetsen dat mensen die onder stress staan egoïstischer worden. Het ligt voor de hand: bij stress moet je zo min mogelijk bezig houden met de problemen van anderen en zorgen dat je het in ieder geval zelf redt. Zet alle emotionele bagage van je af. Zoals in het vliegtuig waar je de instructie over de zuurstoftoevoer in geval van nood krijgt. “Zorg eerst voor uzelf en ga u dan pas met uw kinderen bezig houden.”

Het onderzoek bevestigt dat ook: mannen worden onder stress egoïstischer, maar tot hun grote verrassing ontdekten ze dat vrouwen onder stress juist socialer worden. Dat is nog eens leuk onderzoek: daar sta je ook als onderzoeker nog voor een verrassing.

Hoe werd het onderzoek gedaan? De deelnemers aan het onderzoek werden in stressvolle omstandigheden gebracht: bijvoorbeeld spreken voor een groep onbekenden, of wiskundige opdrachten uitvoeren. Direct daarna moesten ze wat testjes uitvoeren: de emotionele toestand van andere mensen inschatten, vanuit het perspectief van een ander te denken, en bepaalde bewegingen van iemand anders proberen te imiteren. Bij die tests bleek dat mannen dat inderdaad veel minder goed kunnen en vrouwen juist beter.

Omdat de onderzoekers het niet hadden verwacht lijken ze ook slechts moeizaam een verklaring voor deze vondst te kunnen geven. Ze wijzen erop dat er onderzoek geweest is waaruit blijkt dat vrouwen onder stress een hoger niveau aan het knuffelhormoon oxytocine hebben dan mannen. Oxytocine maakt je socialer en meer geneigd tot interactie.

Oxytocine is natuurlijk maar de boodschapperstof die in je hersenen vrijkomt. Waarom is er meer oxytocine bij vrouwen? De onderzoekers komen dan een beetje op het terrein van de speculatie en dan moet je altijd uitkijken, want voor je het doorhebt maak je een seksistische opmerking.

Ze zeggen dat op psychologisch gebied vrouwen mogelijk geïnternaliseerd hebben dat ze meer hulp krijgen als ze beter samenwerken met anderen. Ze schrijven nog net niet dat vrouwen in de echte wereld zich moeilijk in hun eentje kunnen verweren tegen de bedreigingen en dus meer kans hebben als ze contact maken met anderen die ze willen helpen. Met mannen bijvoorbeeld, die lekker geen last hebben van empathie en begrip, maar recht toe recht aan egoïstisch zichzelf proberen te redden en ook het vrouwtje dat hen door oxytocine overmand smekend aankijkt.

 

 

Volg Ivan Wolffers ook op Twitter
Ivan schrijft voor Joop elke dag een Gezond Weetje van de Dag: 
klik hier voor een overzicht

 

 

 

 

 


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (4)