Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Man redt zichzelf, vrouw iedereen

  •  
25-03-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
RTEmagicC_gezond_150_215.jpg
Iedere dag een weetje. Vandaag: waarom worden vrouwen socialer in stressvolle situaties en mannen juist niet? 
Onderzoekers wilden de hypothese toetsen dat mensen die onder stress staan egoïstischer worden. Het ligt voor de hand: bij stress moet je zo min mogelijk bezig houden met de problemen van anderen en zorgen dat je het in ieder geval zelf redt. Zet alle emotionele bagage van je af. Zoals in het vliegtuig waar je de instructie over de zuurstoftoevoer in geval van nood krijgt. “Zorg eerst voor uzelf en ga u dan pas met uw kinderen bezig houden.”
Het onderzoek bevestigt dat ook: mannen worden onder stress egoïstischer, maar tot hun grote verrassing ontdekten ze dat vrouwen onder stress juist socialer worden. Dat is nog eens leuk onderzoek: daar sta je ook als onderzoeker nog voor een verrassing.
Hoe werd het onderzoek gedaan? De deelnemers aan het onderzoek werden in stressvolle omstandigheden gebracht: bijvoorbeeld spreken voor een groep onbekenden, of wiskundige opdrachten uitvoeren. Direct daarna moesten ze wat testjes uitvoeren: de emotionele toestand van andere mensen inschatten, vanuit het perspectief van een ander te denken, en bepaalde bewegingen van iemand anders proberen te imiteren. Bij die tests bleek dat mannen dat inderdaad veel minder goed kunnen en vrouwen juist beter.
Omdat de onderzoekers het niet hadden verwacht lijken ze ook slechts moeizaam een verklaring voor deze vondst te kunnen geven. Ze wijzen erop dat er onderzoek geweest is waaruit blijkt dat vrouwen onder stress een hoger niveau aan het knuffelhormoon oxytocine hebben dan mannen. Oxytocine maakt je socialer en meer geneigd tot interactie.
Oxytocine is natuurlijk maar de boodschapperstof die in je hersenen vrijkomt. Waarom is er meer oxytocine bij vrouwen? De onderzoekers komen dan een beetje op het terrein van de speculatie en dan moet je altijd uitkijken, want voor je het doorhebt maak je een seksistische opmerking.
Ze zeggen dat op psychologisch gebied vrouwen mogelijk geïnternaliseerd hebben dat ze meer hulp krijgen als ze beter samenwerken met anderen. Ze schrijven nog net niet dat vrouwen in de echte wereld zich moeilijk in hun eentje kunnen verweren tegen de bedreigingen en dus meer kans hebben als ze contact maken met anderen die ze willen helpen. Met mannen bijvoorbeeld, die lekker geen last hebben van empathie en begrip, maar recht toe recht aan egoïstisch zichzelf proberen te redden en ook het vrouwtje dat hen door oxytocine overmand smekend aankijkt.
 
 
Volg Ivan Wolffers ook op Twitter Ivan schrijft voor Joop elke dag een Gezond Weetje van de Dag:  klik hier voor een overzicht
 
 
 
 
 

Meer over:

opinie, leven
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.