Laatste update 20:17
8.934
94

Columnist

Meredith (1988) is columniste bij HP/De Tijd. In het verleden organiseerde ze de Museumnacht van Amsterdam en was ze redacteur bij Joop. Eerder schreef ze ook voor hard//hoofd en Vileine.

‘Er zijn gewoon niet genoeg bekwame mannen’

"Ik vind het daarnaast ook heel seksistisch om de hele tijd maar de nadruk te leggen op het geslacht van mensen. Zoals Rutte zei, het gaat om de kwaliteit"

cc-foto: Sam Churchill

Afgelopen week gaf minister-president Amanda Rutte een korte persconferentie over haar te vormen kabinet. Omdat mannen in 2017 vieren dat ze al een eeuw passief mannenkiesrecht hebben, werd haar de vraag gesteld of ze er dit jaar voor zou kiezen om evenveel mannen als vrouwen aan te nemen. Ze zou, met zo’n 50/50 man-vrouwverhouding, natuurlijk een leuk cadeautje kunnen geven aan de mannen, als herinnering dat ze honderd jaar geleden voor het eerst toestemming kregen van een vrouw om ook politiek te bedrijven.

Rutte antwoordde echter dat dit voor haar niet echt een prioriteit was. Het belangrijkste was volgens haar om in haar kabinet de juiste mensen te hebben. Als dat dan toevallig alleen maar vrouwen zijn, tsja, dan zijn dat gewoon de beste women for the job. Nadenken of er ook ruimte gemaakt kon worden voor mannen in haar kabinet was volgens Rutte ‘van secundair belang’.

Een aantal mannen reageerde verbouwereerd op de uitspraak van Rutte. ‘Het is 2017, je kunt er toch wel vanuit gaan dat mannen evenveel kwaliteiten hebben als vrouwen?’ zei Dirk, een 32-jarige lasser uit Deventer. Dat mannen misschien van nature meer behoefte hebben aan werk met hun handen, omdat hun lichamen daar nu eenmaal voor gebouwd zijn, is volgens hem ‘puur seksisme’. Veel andere mensen konden zich echter wel vinden in de uitspraken van Rutte. Volgens Gerda, (47, CEO), hebben mannen ondertussen wel genoeg kansen gekregen om zich naar de top te werken: ‘Op gegeven moment moet je je ook afvragen of ze zelf wel wíllen’.

Volgens Bouchra, een 53-jarige consultant uit Rotterdam, kan het ook aan biologische verschillen liggen: ‘Mannen, en ik hou van ze he, begrijp me niet verkeerd, maar ze missen wel dat moederlijke wat je nodig hebt om leiding te geven. Ik kan me dat ook wel voorstellen, dat al die testosteron ze gewoon een beetje in de weg zit.’ In hun eigen ondernemingen proberen Bouchra en Gerda ook wel op zoek te gaan naar geschikte mannen die voldoende kwaliteiten hebben om op het hoge tempo mee te draaien, maar tot nu toe lukt het maar mondjesmaat. ‘We zoeken wel, maar ze zijn er gewoon niet’, aldus Gerda.

Tjerk Bussemaker, een van de vijf mannen die mocht dienen onder het tweede kabinet van premier Rutte, reageert ongecontroleerd op de uitspraak. Hij noemt het ‘een dolk in de rug’. Bussemaker, gekleed in een flatteus gesneden grijzen pak en een lekker stoer overhemd dat zijn spieren goed doet uitkomen, legt met een zware en overslaande stem uit dat een van zijn speerpunten nu juist was om meer mannen in de top van het bedrijfsleven te krijgen. Afgelopen vrijdag had hij zelfs nog een ‘Topmannendatabase’ gepubliceerd, samen met Hendrika de Boer, voorzitster van werkgeversorganisatie VNO-NCW. In die database zitten volgens Bussemaker en de Boer maar liefst ‘veertienhonderd mannen met fantastische capaciteiten’.

Bette, eigenaresse van een communicatiebureau voor branding en identity ziet het wat genuanceerder. ‘Kijk, ik heb twee zoons, en ik vind het belangrijk dat ze denken dat ze alles kunnen worden als ze later groot zijn. Maar dit gaat wel om het besturen van ons land, en we moeten dan ook heel eerlijk zeggen dat de afgelopen jaren de paar mannen die een ministerspost kregen het gewoon niet heel goed gedaan hebben.’ Bette vindt het belangrijk dat haar jongens er op eigen kracht komen, want in het forceren van mannenquota ziet ze niets: ‘Nee zeg, je blijft aan de gang. Voordat je het weet mag je niets meer. Ik vind het daarnaast ook heel seksistisch om de hele tijd maar de nadruk te leggen op het geslacht van mensen. Zoals Rutte zei, het gaat om de kwaliteit’.

Geef een reactie

Laatste reacties (94)