606
1

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variƫrend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Mannen en vrouwen zien dingen gewoon anders

Iedere dag een gezond weetje 

Ivan Wolffers schrijft elke dag een gezond weetje, gebaseerd op onderzoeken met merkwaardige en soms ongelofelijke uitkomsten. Door de weetjes van Wolffers leer je van alles over bijvoorbeeld verschillende ziektes, medicijngebruik en gezond afvallen, maar ook over de vaak komische verschillen tussen mannen en vrouwen.

Wat een opluchting! Het schijnt nu echt aangetoond te zijn. Mannen zien dingen anders dan vrouwen.

De manier waarop het visueel centrum in de hersenen werkt zou volgens Amerikaanse onderzoekers bij mannen anders werken dan bij vrouwen. Mannen hebben een grotere gevoeligheid voor kleine details en snel bewegende objecten, terwijl vrouwen beter zijn in het onderscheiden van kleuren.

Met behulp van een beelddimensiemeetmachine werd bij vrijwilligers met normaal zicht en zonder kleurenblindheid het onderzoek gedaan. Daaruit bleek dat het centrum in de hersenschors gewoon mechanisch anders werkt. Ook gehoor en reuk werken mannenhersenen verschillend. De onderzoekers veronderstellen dat het veroorzaakt wordt door het mannelijk hormoon, testosteron.

Amateur evolutiedeskundigen zullen onmiddellijk zeggen dat dat logisch is omdat mannen de jagers waren en in de bosjes op de loer lagen om kleine veranderingen te zien en als ze met pijl en boog raak wilden schieten moesten ze ook in staat zijn om een snel wegrennend dier te raken. Vrouwen moesten daarentegen vruchten en noten verzamelen en hadden dus beter kleurzin nodig om ze in de struiken te herkennen.

Echte evolutiedeskundigen zijn echter nooit tevreden met gemakkelijke verklaringen achteraf. Hoe het ook in elkaar zit, het is heerlijk te bedenken dat bij verschil van mening tussen relatiepartners je nu duidelijk mag zeggen “Ik zie het toch echt anders lieverd” en dat het eindelijk gerespecteerd moet worden. Het komt namelijk door de manier waarop de hersenen werken en niet door kortzichtigheid of onwil.


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reactie