3.212
11

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variërend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Mannen kiezen partners die op hun lijken

Iedere dag een gezond weetje. Vandaag: Hoe meer van de eigen trekken in het gezicht des te aantrekkelijker vinden de mannen de dame in kwestie

Ivan Wolffers schrijft elke dag een gezond weetje, gebaseerd op onderzoeken met merkwaardige en soms ongelofelijke uitkomsten. Door de weetjes van Wolffers leer je van alles over bijvoorbeeld verschillende ziektes, medicijngebruik en gezond afvallen, maar ook over de vaak komische verschillen tussen mannen en vrouwen.

Het schijnt toch waar te zijn: mannen kiezen partners die op hen lijken. En dat terwijl het spreekwoord beweert dat tegengestelden elkaar aantrekken. Is dat dan niet waar?

Onderzoeken naar wat mannen aantrekkelijk vinden aan een vrouw zijn vooral geconcentreerd op hormoonniveaus en vruchtbaarheid. Dus vrouwen met veel oestrogeen hebben volle borsten, een zandloperfiguur, ruiken anders, lachen meer, en dat gebeurt allemaal omdat oestrogeen bedoeld is om vrouwen aantrekkelijker te maken. De boodschap is dan: “Kijk hier eens, hier staat een vrouw boordevol met oestrogeen. Kom snel want ik ben een vruchtbare vrouw.” Het is de taal van de natuur die al werkt voor je je mond open hebt kunnen doen.

De deskundigen hebben voor dit nieuwe onderzoek naar aantrekking op heel ander niveau gekeken. En dat hangt allemaal samen met het begrip homogamie. Nee, het gaat niet om een huwelijk tussen twee mannen, maar om een relatie tussen twee mensen die veel eigenschappen gemeen hebben.

Om dat te toetsen lieten ze honderd mannen foto’s van willekeurig bijeengebrachte aantrekkelijke dames zien. Vervolgens werd het nog een keer gedaan, maar nu waren de foto’s door de computer gemanipuleerd en er waren verschillende trekken van hun eigen gezicht in verwerkt. Denk aan kleur van de ogen en haar, dikte van lippen en wenkbrauwen, en al of niet een kuiltje in je kin. Wat blijkt? Hoe meer van de eigen trekken in het gezicht des te aantrekkelijker vinden de mannen de dame in kwestie.

37 procent van de mannen gaf de voorkeur aan vrouwen met wie ze de meeste trekken delen. Het zou een argument voor de homogamietheorie zijn. Waarom zou je zo’n onderzoek doen? Het heeft immers het karakter van een halve pagina nieuws van een tijdschrift of website?

Mijn vrouw is trouwens heel anders dan ik ben en ik ben daar bijzonder blij mee.

Volg Ivan Wolffers ook op Twitter
Het weetje van donderdag nalezen: Een typisch Stapelonderzoek?
Het meest recente boek van Ivan Wolffers is: Gezond


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (11)