2.250
52

Journalist

Marie-Claire van den Berg is journalist. Ze schrijft voor uiteenlopende publicaties van Volkskrant magazine tot Viva. Najaar 2011 publiceerde ze het boek 'Groen Doen, verslag van een zoektocht naar klimaatvriendelijk leven'. Voor het tv-programma Kassa verzorgde ze de rubriek over groene producten. Sinds april heeft ze iedere zaterdag een column in De Telegraaf.
Haar eigen website is http://groendoen.nu/

Mannen zijn dommer dan dolfijnen

Het Dolfinarium in Harderwijk biedt mannen gratis toegang tijdens WK-wedstrijd. Ik heb een beter voorstel.

‘Mannen gratis naar het dolfinarium’ kopte de Telegraaf deze week. Het amusementspark probeert met televisieschermen van 11 bij 4 meter te zorgen dat bezoekers niet wegblijven als het Nederlands elftal zaterdag speelt. Kunnen de vrouwtjes lekker met de kinderen naar ‘Flipper’ kijken terwijl de mannen het voetbal volgen. Ik vind dat een misplaatste actie.

Veel beter lijkt het me dat al die voetballiefhebbende vaders met vrouw en kinderen eens besluiten een keertje niét naar het Dolfinarium te gaan en voor de verandering eens naar The Cove te kijken. Die documentaire, die vorig jaar een Oscar won, gaat over een groep milieuactivisten die proberen de gruwelijke dolfijnenvangst en afslachting in Japan te stoppen door ze op beeld vast te leggen. De hoofdrol in de film is voor Richard (Ric) O’Barry, de dolfijnentrainer die in de jaren zestig de vijf dolfijnen ving die de hoofdrol in de wereldberoemde televisieserie Flipper speelden. Mede door zijn werk werd de wereld, mijzelf inbegrepen, verliefd op de dolfijn waardoor ze tot op de dag van vandaag voor grof geld worden verkocht aan pretparken over de hele wereld.
Maar daarvoor moeten ze eerst gevangen worden. En dat gebeurt op een gruwelijke manier, zoals in het Japanse Taiji in The Cove. Via een drijfjacht worden de dolfijnen in de val gedreven, waar de vissers eerst de dolfijnen uit de groep halen die naar de amusementsparken gaan. De overige dolfijnen worden bruut afgeslacht door met lange messen op ze in te steken. De scène in The Cove waarin de makers die slachting op film hebben weten vast te leggen, is gruwelijk. Dolfijnen die niet in één keer dood zijn (de meesten), spartelen nog minutenlang in complete paniek in het water of proberen tegen beter weten in over de randen van de netten te vluchten. Als alle dolfijnen dood en afgevoerd zijn, wordt het stil en blijven alleen de liters bloed over die het zeewater tot tientalen meters ver van de kust rood kleuren. Het vlees van de vermoorde dolfijnen wordt vervolgens verhandeld en belandt onder andere, het is bijna niet te geloven – in de restaurants van de plaatselijke dolfinaria. Dus terwijl de toeristen vrolijk naar een dolfijnenshow kijken, kunnen ze ook nog eens lekker met een plastic vorkjes hun dolfijnenhapje naar binnen werken.
Dat dolfijnen intelligente wezens zijn is al jaren bekend. Dat maakt deze film ook zo pijnlijk. Wat het nog pijnlijker maakt is dat wetenschappers de dieren dit jaar hebben uitgeroepen tot het op één na intelligentste wezen op aarde en dat we ze eigenlijk als ‘niet menselijke personen’ zouden moeten behandelen. Volgens de onderzoekers is het moreel onacceptabel deze dieren in amusementsparken te houden of te doden voor voedsel. Uit hun laatste onderzoeken leiden ze zelfs af dat dolfijnen slimmer zijn dan chimpansees. Ze hebben een sterk zelfbewustzijn, eigen persoonlijkheden en leven, als ze niet gevangen zijn, samen op een manier die erop wijst dat ze op ingewikkeld niveau met elkaar communiceren en emotioneel zeer begaafd zijn. Hun hersenen lijken zelfs letterlijk op die van ons. Als dat zo is, als ze werkelijk intelligenter zijn dan apen, dan zijn ze zéker intelligenter dan de mannen die zaterdag in het Dolfinarium naar de voetbalwedstrijd gaan kijken.
Dolfijnen zijn in elk geval extreem gevoelig voor geluiden. Die eigenschap is zelfs hun grootste zwakte. In The Cove slaan de vissers met stokken op hun boten waardoor de dieren op de vlucht slaan voor de herrie en zo de netten inzwemmen. Het is dus te hopen dat de Vuvuzela’s niet welkom zijn zaterdag in het Dolfinarium. Maar een dagje Dolfinarium overslaan en The Cove huren (voor ná de wedstrijd) lijkt me de intelligentste beslissing.

Geef een reactie

Laatste reacties (52)