2.553
85

Journalist / Programmamaker

Hasna El Maroudi (Rotterdam, 1985) is co-founder van Magazine Lilith. Ze is journalist, columnist, programmamaker en presentator. Hasna werkt o.m. voor De Volkskrant, De Correspondent en NPO Radio 1. Ook is ze het presentatiegezicht van de Vers Beton Live show. Eerder was ze redacteur bij Joop.nl. Hasna’s werk is o.m. gepubliceerd in NRC Handelsblad, Trouw, The Huffington Post en Der Spiegel.

Mantel der liefde of een bord voor je kop?

Sabine Uitslag (CDA): 'Is een ontbijtje maken voor mijn vriendje ook mantelzorg?'

Een week lang vroeg Sabine Uitslag, CDA-fractiemedewerker, zich af ‘wat nu eigenlijk de definitie is van mantelzorg?’ en ‘wat normale zorg voor een ander is en wat extra is?’. Verbaasd en verdwaasd vroeg ze zich ook af of het maken van een ontbijtje voor zichzelf en haar partner ook onder die noemer zou vallen.

Na wel een hele week denken meent Uitslag het antwoord te hebben gevonden:

Mijn conclusie is dat we mantelzorg tegenwoordig kwantificeren en daarmee wordt datgene wat altijd vanzelfsprekend was opeens iets waar eisen en verwachtingen aan worden gesteld. Maar mijn boodschap is dat het juist hartstikke waardevol is als je de yogales moet afzeggen omdat je gaat koken voor een doodzieke vriendin.

Sabine stelt het brouwen van een soepje voor een vriendin die een zware griep heeft en zich ‘doodziek’ voelt hiermee gelijk aan mantelzorg. Voor het gemak, of omdat het na een week nadenken nog niet tot haar doorgedrongen is, vergeet mevrouw dat de eigenlijke definitie van doodziek is dat je zo ziek bent, dat je bijna dood gaat. Letterlijk. Niet figuurlijk dus.

Ter vergelijking: Bas Taart twitterde in reactie op het stukje proza van Uitslag:

Zo deed ik ook aan mantelzorgen eerder dit jaar, voor een doodzieke vriend. Daar ging 20 uur per dag in zitten.”

Het moge duidelijk zijn dat je hiervoor niet alleen een yogales of een bezoek aan de kapper moet overslaan.

Sabine vervolgt haar stukje met een ‘kijk-mij-eens-geniaal-zijn’-toontje:

“Veel mensen hebben het zo nog niet bekeken”, schrijft ze. Klopt helemaal. Omdat het zo ongeveer het domste gedachtenspinsel is sinds PVV-miep Lilian Helder een flater sloeg en aantoonde niets te begrijpen van de werking van statistieken: Er zullen vast mensen zijn die Uitslag’s gedachtengang zullen volgen, maar ‘waar’ wordt het er niet door.

Met de vragen die Uitslag zichzelf stelt zet ze mantelzorgers te kakken en zorgontvangers neer als luiwammesen. Een moeder die een baby voor de derde keer in een nacht uit bed haalt om te verzorgen is geen mantelzorgster, maar een moeder. Je vader helpen met de steunkousen aandoen is geen mantelzorg, maar is houden van je ouwe heer. Op het moment dat je zoals Bast Taart en vrienden maandenlang je eigen leven op de tweede plaats moet stellen, dán verricht je mantelzorg. Zo ingewikkeld is het niet.

En nee Sabine, wijzer ben je er in je speurtocht zeker niet op geworden. Doe iedereen een lol en pak de volgende keer dat je opzoek gaat naar een definitie er gewoon een woordenboek bij.

Lees hier het artikel van Sabine Uitslag

Geef een reactie

Laatste reacties (85)