1.240
0

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variƫrend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

‘Meer geld, meer macht, meer seks’

Iedere dag een gezond weetje. Vandaag over de onzin van marketingsonderzoeken naar seksleven

De gezondheidspagina´s van de Engelse krant Daily Mail vormen een interessant gebied voor onderzoek naar wat mensen geloven en verwachten. Als je die met regelmaat leest krijg je een geweldig beeld van wat er in mensen omgaat. Het gaat van persoonlijke verhalen over mensen die tegen kanker vechten tot presentatie van onderzoeksgegevens. Het is journalistiek die het nieuws ombuigt naar wat men verwacht dat mensen willen lezen. Dat neemt niet weg dat je er dus in elk geval vindt wat mensen (in het Verenigd Koninkrijk tenminste) bezig houdt en dan kun je altijd de oorspronkelijke bron van het artikel opsporen om te zien wat het waard is.

Het wordt vooral grappig als het over seks gaat en het nieuws over een onderzoek naar hoe inkomen en seks samenhangen is ronduit vermakelijk. Een derde van de mensen die meer dan 50.000 Pond (65.000 euro) per jaar verdient heeft eens per week seks en slechts vier procent doet het elke dag. Daar tegenover staat dat zeventien procent van de mensen die minder dan 15.000 Pond (18,500 Euro) verdient dagelijks seks heeft. Is het lekker? Ja twintig procent van de mensen met een laag inkomen geven hun seksleven een 10, terwijl de veelverdieners eerder een zeventje uitdeelt. Voor de onderzoekers ligt daar ook onmiddellijk de verklaring voor het feit dat ze het vaker doen.

Het wordt interessanter als gevraagd wordt naar wat ze dan in bed doen, want mensen met een hoger inkomen zouden avontuurlijker zijn: 83 procent van de veelverdieners doet het buiten de deur en 45 procent van de mensen met een topinkomen doet wel eens een triootje. Als de mensen met lage inkomens daarentegen avontuurlijk worden dan doen ze bondage (40 procent tegen 33 procent van de veelverdieners).

Er is in de berichtgeving een duidelijke voorkeur voor percentages en ook al verschillen die soms nauwelijks er blijkt veel belang aan te worden gehecht. Er wordt geen verschil gemaakt tussen mannen en vrouwen. Er worden algemeenheden verkocht terwijl relaties toch kunnen verschillen voor wat betreft de inkomens van de partners. Het lijkt of clichés over hoe mensen denken uit zo´n onderzoek komen: mensen die veel verdienen kennen geen grenzen (ze laten zich niet binden door het huwelijk), hebben meer macht (doen het met meer mensen) en de arbeiders laten zich vaker vastbinden. Ha ha ha.

Het is dan ook onderzoek dat gedaan is door de producent van seksspeeltjes Love honey op de meest knullige manier die je je voor kunt stellen. Even een online-vragenlijstje onder een specifieke groep van de bevolking (klanten van een bedrijf dat seksspeelgoed verkoopt), waarin je alleen maar aan hoeft te kruisen. Bij vragen over seks maak je geen gebruik van zo´n enquête omdat de antwoorden niet betrouwbaar zijn en je krijgt er ‘cijfers’ uit die niets betekenen, maar het reuze goed doen in de media (waar men diep geloof heeft in percentages) hetgeen natuurlijk enorme promotie voor de opdrachtgever van het onderzoek oplevert. Je kunt helemaal niet controleren op de invloed van de fantasie van deelnemers, want mensen geven vaak geen eerlijke antwoorden in dergelijke onderzoeken. Omdat in zo´n vragenlijstonderzoek gericht gevraagd wordt zijn de resultaten overeenkomstig simplistisch eenduidig en verdwijnen de normale verschillen tussen mensen en die vervangen worden door clichés. Prullenbakonderzoek dus dat je vervolgens overal ter wereld tegen komt, van Afrika tot India

Volg Ivan Wolffers ook op Twitter
Ivan schrijft voor Joop elke dag een Gezond Weetje van de Dag: 
klik hier voor een overzicht


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (0)